Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cârtiţe în Bundestag?

cartite-bundestag.jpg

Georg Herbstritt (Foto: RFI/William Totok)

Interviu cu istoricul Georg Herbstritt, cercetător la Oficiul federal pentru studierea arhivelor fostei securităţi est-germane, Stasi (BstU) din Berlin, autorul unui amplu studiu dedicat deputaţilor din Bundestag, care în perioada 1949-1989 au colaborat cu serviciul secret răsăritean. Studiul a fost dat publicităţii sub titlul: "Der Deutsche Bundestag 1949 bis 1989 in den Akten des Ministeriums für Staatssicherheit (MfS) der DDR" ("Bundestag-ul din 1949 până-n 1989 în dosarele Ministerului Securităţii Statului (MfS)". Un interviu realizat de corespondentul RFI la Berlin, William Totok.

Reporter: În ultimii doi ani aţi lucrat la o expertiză despre relaţiile Stasi cu deputaţi ai Bundestag-ului. Cine a comandat această expertiză?

Georg Herbstritt: Preşedintele Bundestag-ului german, Norbert Lammert, a cerut Oficiului în octombrie 2010 să se redacteze expertiza. Toate fracţiunile din Parlament au susţinut această însărcinare ce ne-a fost încredinţată.

 

Rep.: De ce s-a realizat expertiza tocmai acum?

G.H.: O astfel de expertiză trebuia demult realizată. De mulţi ani circulă zvonuri că Stasi ar fi avut o influenţă considerabilă asupra Bundestag-ului şi deputaţilor. A sosit vremea ca acestor zvonuri să se contrapună fapte verificabile.

 

Rep.: A confirmat cercetarea speculaţiile potrivit cărora Parlamentul ar fi fost subminat într-o mare măsură, de către agenţi Stasi?

G.H.: Cercetarea a rectificat aceste speculaţii. În 1972, Stasi a intervenit în activitatea Parlamentului. Atunci a mituit doi deputaţi creştin-democraţi/creştin-sociali, pentru a împiedica debarcarea cancelarului social-democrat Willy Brandt printr-o moţiune de cenzură. Asta a fost, însă, un caz izolat cunoscut de multă vreme. Expertiza de faţă demonstrează că Stasi i-a spionat pe deputaţi într-un mod susţinut. Ca spioni au fost folosiţi, însă, colaboratori ai deputaţilor, secretare şi referenţi; totodată, au fost ascultate, pe scară mare, telefoanele. În ce măsură s-a folosit conducerea RDG-ului de aceste informaţii ar trebui cercetat. Nu am găsit dovezi că munca Parlamentului de la Bonn ar fi fost influenţată într-un mod considerabil, în afară de cazul amintit, din 1972.

 

Rep.: Câţi deputaţi au lucrat în perioada 1949-1989 pentru Stasi?

G.H.: Între anii 1949 şi 1989 au lucrat cu certitudine nouă deputaţi pentru Stasi. Asta înseamnă, că au existat unul sau doi deputaţi care spionau pentru Stasi. În afară de asta, există indicii că în anii 1950 şi '60, 11 deputaţi au avut legături cu Stasi. Dar nu e sigur dacă aceştia au fost colaboratori reali. În consecinţă, nu se poate vorbi despre o "fracţiune a Stasi" în Bundestag.

 

Rep.: În cele aproape 400 de pagini ale expertizei publicate acum pe pagina de Internet a Bundestag-ului, este amintit şi numele securistului român Ion Mihai Pacepa, care a dezertat. De ce apare numele lui în acest context?

G.H.: După ce a fugit în 1978 în R.F.G., Pacepa a susţinut despre un deputat al Bundestag-ului că este un informator al Securităţii. Asta s-a publicat atunci şi în presă. Am cercetat arhivele Stasi şi ale Securităţii. Nu există nici o dovadă, care l-ar confirma pe Pacepa. De-altfel, Pacepa este cunoscut pentru răspândirea unor zvonuri şi jumătăţi de adevăr. Aşa şi în cazul acesta.

 

Rep.: Într-o scriere controversată a americanului Larry Watts, sunteţi citat cu relatările dumneavoastră privind exagerările lui Pacepa. Astfel, Watts încearcă să dea tezelor sale conspiraţioniste o legitimitate mai mare şi să dovedească faptul că Pacepa ar fi fost un agent KGB, care a avut sarcina din partea sovieticilor să fugă în Occident. Asta cu scopul de a discredita cursul de independenţă al lui Ceauşescu. Dvs. cum vi se par aceste aserţiuni?

G.H.: Consider şi aceste aserţiuni drept nişte zvonuri cărora nu le acord vreo importanţă deosebită. Dacă Pacepa ar fi avut această sarcină, ar fi trebuit să constatăm că a eşuat.

 
Istoricul Georg Herbstritt, intervievat de William Totok, despre spionajul STASI din Bundestag