Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grapini la RFI, despre accidentul din Muntenegru: Voi propune sancţiuni mai dure pentru firmele de transport

grapini-rfi-accidentul-muntenegru-voi-propune-sanctiuni-mai-dure-firmele-transport.jpg

Ministrul delegat pentru Turism şi IMM-uri, Maria Grapini

O primă reacţie din partea ministrului delegat pentru Turism şi IMM-uri, după accidentul de autocar din Muntenegru. Maria Grapini anunţă la RFI că va propune în şedinţa de miercuri a Guvernului sancţiuni mai aspre pentru firmele de transport care încalcă legea.

Maria Grapini spune că s-ar impune sancţiuni mai dure pentru firmele care transportă persoane şi care încalcă legea: "Şi când am fost antreprenor până în decembrie am spus totdeauna că nu poate să existe într-un stat atâtea controale sau atâtea milioane de persoane, care să controleze pe fiecare. Dacă nu va exista responsabilitate la fiecare cetăţean când face ceva să-l facă bine şi de bună calitate, mai ales atunci când lucrează cu oamenii, nu vom îmbunătăţi situaţia. În primul rând, sunt tristă că s-au pierdut vieţi omeneşti şi primul gând a fost să mă îndrept spre familii şi să le transmit condoleanţe şi să treacă peste acest mare şoc".

"Voi propune mâine în şedinţa de Guvern să vedem cum putem înăspri legile (...). Voi propune să se înăsprească toate acţiunile care se dau la controale, mă refer la firmele care fac transport în momentul în care verifică parcul de maşini, calitatea lor, calificarea oamenilor care deservesc, dar evident că nu este suficient, pentru că avem legi care nu se respectă. Să fim serioşi, câţi nu poartă centura în spate la autoturism? Nu mai spun la microbuz, aici centurile n-ar fi salvat, dar am dat un exemplu de indisciplină. Nu e suficient să ai legea, este foarte importat să devenim responsabili", declară ministrul delegat pentru Turism şi IMM-uri.

 

Responsabilitatea firmelor de transport

 

Maria Grapini face un apel la responsabilitate, când vine vorba de transportul de persoane: "Eu am fost pe acel traseu, este extrem de periculos. Dacă patronul care a trimis un şofer nu s-a asigurat că are stăpânire de sine, că are experienţă, pe de altă parte, dacă nu s-a asigurat şi am înţeles că s-au asigurat doi şoferi să respecte acel grafic de timp. Aici sunt foarte mulţi factori care au intervenit, dar în principal, toată lumea care face servicii sau desfăşoară o activitate care poate afecta viaţa omului trebuie să aibă sută la sută responsabilitate a ceea ce face".

"Eu nu vreau să apăr firma de turism. Dacă are un contract încheiat cu o firmă de transport... Sigur, noi am pus Autoritatea Naţională de Turism şi probabil că astăzi o să primesc raportul, să verifice dacă agenţia este în regulă din punct de vedere al autorizaţiilor de funcţionare, atât pot eu să verific. Dar dacă are un contract, aşa cum şi eu la firmă aveam contracte cu firme de transport, nu eu producătorul făceam şi transportul şi dacă se întâmpla ceva cu TIR-ul care mergea cu marfa, nu puteam să fiu eu responsabilă, am un contract în care firma de transport îşi asumă toate lucrurile legate de calitatea şi siguranţa transportului", mai spune Grapini.

 
Maria Grapini, intervievată de Cosmin Ruscior, despre accidentul de autocar din Muntenegru