Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reacţii la Bucureşti după linşarea minorului român în Franţa

ministerul-afacerilor-externe-al-romaniei-mae.jpg

Reacţii la Bucureşti după linşarea minorului român

Ministerul de Externe consideră că agresarea adolescentului român la Paris este un act "cu totul incalificabil". MAE speră ca autorităţile franceze să ia toate măsurile necesare pentru aducerea în faţa justiţiei a persoanelor responsabile. O reacţie a venit şi de la Ambasadasa Franţei la Bucureşti.

"Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităţilor franceze să clarifice în cel mai scurt timp circumstanţele în care s-au produs evenimentele de la Pierrefitte-sur-Seine, din data de 13 iunie 2014, relatate de mass-media. De asemenea, MAE îşi exprimă aşteptarea ca autorităţile franceze să ia toate măsurile necesare pentru identificarea şi aducerea în faţa justiţiei a persoanelor responsabile de atrocităţile comise asupra unui cetăţean minor presupus de origine română", se arată într-u comunicat, după ce un minor rom din România a fost bătut de aproximativ 12 persoane care îl suspectau de comiterea unor spargeri într-o localitate din departamentul Seine-Saint-Denis, în zona central-nordică a Franţei.

Ministerul Afacerilor Externe consideră "cu totul incalificabil actul căruia i-a căzut victimă minorul agresat" în localitatea franceză Pierrefitte-sur-Seine.

"Un asemenea act nu îşi găseşte absolut nicio justificare" se mai arată în comunicatul MAE.

La rândul ei, Ambasada Franţei la Bucureşti precizează că o anchetă judiciară a fost deschisă în cazul violenţelor comise asupra unui adolescent român, la Pierrefitte-sur-Seine.

Într-un comunicat se arată că violenţele comise asupra unui adolescent român "sunt condamnate cu cea mai mare fermitate de către autorităţile franceze de la cel mai înalt nivel".

"Preşedintele Republicii franceze, Dl. François Hollande, şi-a exprimat indignarea faţă de aceste acte "incalificabile şi nejustificate" contrare tuturor principiilor fundamentale ale Republicii. Primul ministru, Dl. Manuel Valls, a cerut de asemenea ca toţi cei responsabili de acest act inacceptabil să fie găsiţi în cel mai scurt timp şi să fie deferiţi justiţiei", se arată în comunicatul Ambasadei Franţei la Bucureşti.

De asemenea, se precizează că ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, "a dat toate asigurările că poliţia judiciară este pe deplin mobilizată pentru a se clarifica circumstanţele în care s-au produs aceste evenimente, pentru a identifica şi pentru a aduce în faţa justiţiei persoanele responsabile".

De altfel, Agresarea adolescentului român de etnie romă la Paris este "un act de barbarie" legat de o "răzbunare", incidentul "neputând fi redus la antagonismului între două comunităţi", a declarat procurorul responsabil de dosar, Sylvie Moisson.

"Este vorba de un act de barbarie, de un linşare, atribuibile unui grup de indivizi. Mobilul este răzbunarea privată", a declarat, potrivit AFP, procurorul Sylvie Moisson într-o conferinţă de presă.

Darius, un adolescent român de etnie romă în vârstă de 16 ani, este în comă după ce a fost bătut de 12 indivizi care îl suspectau de furt. Adolescentul locuia împreună cu familia şi alţi romi într-o casă părăsită din cartierul Pierrefitte-sur-Seine, în nordul Parisului. A fost găsit vineri seara în stare de inconştienţă, într-un cărucior de supermarket, abandonat în apropiere de cartierul La Cité des Poètes.