Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un economist va forma Guvernul în Cehia spre nemulţumirea coaliţiei în exerciţiu.

rusnok-jiri-08411500.jpg

Economistul Jiri Rusnok, desemnat să formeze Guvernul în Cehia

Fost ministru social-democrat, economistul a primit de la preşedintele ceh o misiune pe care analiştii politici o cataloghează drept imposibilă.

Preşedintele ceh Milos Zeman l-a desemnat pe ecomistul Jiri Rusnok la conducerea unui "Guvern de experţi".

Rusnok, în vârstă de 52 de ani, trebuie să formeze Guvernul care, odată aprobat de şeful statului, va trebui supus în decurs de 30 de zile unui vot de încredere din partea deputaţilor. Însă această misiune se anunţă a fi imposibilă, comenteaza analiştii.

Decizia a generat nemulţumirea coaliţiei în exerciţiu care vrea să fie reconfirmată, comentează AFP. Agenţia îl citează pe ministrul în exerciţiu al Industriei care a declarat că prin această hotărâre preşedintele nu a calmat situaţia. Dimpotrivă, a provocat un tsunami. Criza politică a fost deschisă de demisia Guvernului de centru dreapta al lui Petr Necas, după un scandal de corupţie şi abuz de putere ce a implicat o colaboratoare apropiată şi presupusă amantă a lui Necas.

Cu puţin timp înainte de desemnarea lui Rusnok, coaliţia l-a anunţat pe preşedintele Zeman că a strâns semnăturile a 101 deputaţi (din totalul de 200) în favoarea reconfimării Guvernului, respectiv majoritatea absolută necesară în Parlament pentru obţinerea învestiturii.

Constituţia permite trei tentative de formare a Guvernului înainte de organizarea alegerilor anticipate.  Principala misiune a Guvernului lui Rusnok va fi să pregătească bugetul pentru 2014, al cărui proiect trebuie depus în Camera inferioară înainte de 30 septembrie. Acesta ar fi al treilea Guvern de tehnocraţi de la independenţa Cehiei, în 1993.