Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începând de astăzi noul rege al Spaniei este Felipe al VI-lea

felipe.jpg

Rgele Felipe al VI-lea al Spaniei şi regina Letizia

După aproape 39 ani de domnie, regele Spaniei, Juan Carlos I, a oficiat  miercuri ultimul act public în calitatea sa de monarh,  promulgând legea care consfințește abdicarea în favoarea fiului sau, fostul principe de Asturias, deja, din această noapte, actualul rege Felipe al VI-lea  de Burbon.  Un moment  la care a participat întreaga clasă politică spaniolă și unde nu au lipsit Felipe Gonzales, Jose Maria Aznar sau  Jose Luis Rodriguez Zapatero, prim-miniștri spanioli care au condus guvernul Spaniei în timpul acestei domnii.

Astăzi, în urma unei ceremonii fastuoase, dar care încearcă să se mențină în limita austerității bugetare, a austerității economice de fapt, un modus vivendi în care Spania se zbate de aproape șapte ani încoace, noul rege al Spaniei va mărșălui pe străzile Madridului in calitatea sa de proaspăt monarh. Un mandat pe care Juan Carlos I l-a predat spunând ca vrea să facă loc noii generații, dar care este moștenit în condiții destul de dificile de către  tânărul rege, dificile, deoarece  va trebui în primul rând să facă un efort considerabil pentru a  îmbunătăți imaginea unei case regale discreditate de scandaluri de corupție, opulenţă și aventuri amoroase.

Dar provocarea căreia trebuie să-i facă faţă noul rege, în mod sigur nu  va fi doar o problema de imagine, Felipe al VI-lea va trebui de asemenea să facă faţă unei tot atât de dificile agende politice,  unde se află înscrisă problema secesionismului catalan, criza economică sau noile curente politice republicane care au fost revelația ultimilor alegeri europarlamentare.

Actul de proclamare a lui Felipe al  VI-lea nu se va face în fața bisericii ci va fi menținut în limitele unei  ceremonii laice, care va dura aproximativ patru ore. Totul va începe în cursul dimineții, la orele  09:30, într-un cadru solemn, în care  Don Juan Carlos I va înmâna noului rege eșarfa de căpitan general al armatei spaniole, după care acesta, împreună cu Regina Letizia și cele doua fiice, va parcurge în mașină traseul dintre  Palatul Zarzuela și Congresul Deputaților. 

În sala Parlamentului se va desfășura adevăratul act al proclamarii în cadrul căruia Felipe al VI-lea va jura cu mâna pe constituția din 1978. După depunerea jurământului, noul monarh va oferi primul său discurs în calitate de rege, un discurs care a fost  pregătit cu multa grijă și în care va face cunoscute principale intenții ale domniei sale.  După toate acestea  va ieși la balconul Parlamentului pentru a asista la o paradă militară.

Marele absent al acestui moment va fi, indiscutabil, Don Juan Carlos de Burbon, care nu a vrut ca prin prezenţa sa, să reducă protagonismul  noului șef de stat.

După actul oficial de proclamare,  Felipe al VI-lea se va deplasa la Palatul Regal parcurgând principalele străzi ale Madridului, Paseo del Prado,  Calle Alcalá, Gran Vía, Plaza de España pană în  Plaza de Orient, unde, in cadrul Palatului Regal, va avea loc la ora 13 o recepție cu peste 2000 de invitaţi. Acest întreg ceremonial al încoronării va culmina cu momentul în care  Regele și Regina vor ieși la balcon pentru a saluta mulțimea.

Ceea ce este curios în tot acest protocol, este că în Spania, spre deosebire de alte monarhii, cum ar fi cea britanică, regele își asumă șefia statului în cadrul unui ceremonial de încoronare solemn, dar mult mai puțin ostentativ.

Cu alte cuvinte, Felipe de Borbon, ca și în actul de proclamare a tatălui său, Juan Carlos I, în 1975, nu va purta coroana, coroana și sceptrul, simboluri ale  monarhiei, vor fi  menținute aparte pe tot parcursul ceremoniei, langa  tribuna Parlamentului.

În urma acestei succesiuni dinastice, familia regală spaniola se va reduce doar la Felipe al VI-lea și la Regina Letizia, cele doua fiice, Eleonora si Sofia,  precum și Juan Carlos de Borbón și Sofia de Grecia, parinţii noului  rege, iar surorile acestuia, Elena și Cristina de Burbon, vor trece într-un plan secund  fiind excluse din cadrul instituției Coroanei.

Don Juan Carlos de Burbon, ca și Sofia de Grecia, vor continua să se numească rege și regină, fără nici altă titulatură nobiliara, dar vor fi apelați în continuare cu “majestate”. În următoarele zile  Executivul Spaniol va pregati un text de lege pe care-l va presenta legislativului,  pentru a putea  asigura în continuare imunitate fostului monarh.