Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Felipe al VI-lea, proclamat oficial rege al Spaniei

felipe_al_vi_lea_proclamat_oficial_rege_al_spaniei.jpg

Regele Spaniei, Felipe al VI-lea şi soţia sa, Letizia Ortiz (Foto: Reuters/Daniel Ochoa de Olza)

Noul rege al Spaniei, Felipe al VI-lea de Bourbon a depus joi jurământul în Parlamentul de la Madrid, după abdicarea lui Juan Carlos. Noul suveran i-a adus un omagiu tatălui său, lăudând rolul acestuia în "reconcilierea spaniolilor".

Felipe al VI-lea (46 de ani) a devenit oficial rege al Spaniei. "Jur să îmi îndeplinesc cu credinţă funcţiile, să respect şi să veghez la respectarea Constituţiei şi a legilor şi să respect drepturile cetăţenilor şi regiunilor autonome", a declarat noul rege, în aplauzele deputaţilor şi senatorilor reuniţi în Congres.

Noul rege al Spaniei şi-a proclamat "încrederea în unitatea Spaniei" şi a promis o monarhie "integră şi transparentă", după scandalurile care au afectat familia regală.

Felipe al VI-lea i-a adus un omagiu tatălui său, Juan Carlos, care a abdicat în favoarea sa, lăudând rolul acestuia în "reconcilierea spaniolilor", după dictatura lui Franco, potrivit AFP.

"O domnie excepţională devine astăzi parte din istoria noastră, cu o moştenire excepţională", a declarat Felipe al VI-lea, în discursul său de proclamare, susţinut în faţa Parlamentului.

Noul rege al Spaniei a primit joi dimineaţă de la tatăl său centura de căpitan general al forţelor armate, o ceremonie care a declanşat festivităţile proclamării sale.

Juan Carlos (76 de ani) i-a trecut centura roşie fiului său, purtând o uniformă militară de paradă, în cadrul unei ceremonii la Palatul Zarzuela, în prezenţa membrilor Familiei Regale şi unor oficiali de rang înalt din cadrul armatei.

 

Cine este Felipe al VI-lea?

 

Felipe al VI-lea este perceput ca o persoană modernă şi discretă, potrivit AFP. Marea sa provocare este să recâştige încrederea populaţiei în Casa Regală spaniolă, într-o ţară în care susţinerea populară a monarhiei a atins cel mai slab nivel din istorie.

Vânătoarea de elefanţi a lui Juan Carlos în Botswana, în aprilie 2012, foarte controversată într-o Spanie afectată de criză şi ancheta pentru corupţie, care o vizează pe fiica sa cea mică, Cristina şi pe soţul ei, Iñaki Urdangarin, au afectat popularitatea regelui Juan Carlos. Concomitent, însă, cota de popularitate a prinţului Felipe a crescut.

Elegantul Felipe al VI-lea este brunet, are ochii albaştri şi o înălţime de 1,98 metri. El este căsătorit din 2004 cu Letizia Ortiz, o femeie fără sânge regal, jurnalistă şi divorţată, o premieră în istoria monarhiei spaniole. Cuplul are două fetiţe.

La vârsta de nouă ani, Felipe al VI-lea este numit prinţ de Asturia şi moştenitor oficial al coroanei spaniole. El pronunţă primul discurs în faţa Parlamentului.

Studiază Dreptul la Universitatea Autonomă Madrid şi obţine un master în Relaţii Internaţionale la Universitatea Georgetown din Washington.

Vorbeşte bine engleza, dar şi catalana, ceea ce reprezintă un atu în Catalonia, unde aspiraţiile naţionaliste s-au consolidat odată cu criza economică.

Pilot de elicopter şi amator de fotbal, Felipe al VI-lea este o fire sportivă, participând la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, în echipa spaniolă de iahting.