Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA evacuează mai mulți diplomați din Egipt

egipt.jpg

Manifestații în Alexandria (Sursa: www.usatoday.com)

SUA au anunțat că vor evacua o parte a personalului diplomatic din Egipt, sfătuindu-și totodată cetățenii să nu călătorească în această țară, unde manifestațiile violente împotriva președintelui islamist Mohamed Morsi continuă. Anunțul Washingtonului vine după ce, vineri, un cetățean american s-a numărat printre cele două persoane care au murit în timpul ciocnirilor dintre susținătorii și contestatarii lui Morsi.

Statele Unite au anunţat vineri seară plecarea din Egipt a unora dintre agenţii lor diplomatici şi consulari din cauza problemelor politice care afectează ţara şi după moartea unui american raportată de presa oficială egipteană, relatează AFP, citată de Mediafax.

"La 28 iunie, departamentul de Stat a autorizat unui număr limitat de angajaţi guvernamentali şi familiilor lor să părăsească Egiptul din cauza problemelor politice şi sociale care se află în desfăşurare", conform unui comunicat.

Departamentul de Stat a solicitat de asemenea cetăţenilor americani care pleacă în Egipt sau celor care locuiesc acolo să raporteze călătoriile lor şi să rămână extrem de vigilenţi pentru propria lor securitate.

Două persoane printre care un american au fost ucise în curdul ciocnirilor violente de vineri de la Alexandria între partizanii şi opozanţii preşedintelui Mohamed Morsi, aflat în funcţe de un an, cu ocazia manifestaţiilor rivale care au adunat zeci de mii de persoane peste tot în Egipt.

Miercuri şi joi, confruntările dintre cele două tabere au provocat patru morţi şi sute de răniţi în nordul țării. Duminică, 30 iunie, când se împlinește un an de la preluarea puterii de către Mohamed Morsi, sunt anunțate noi demonstrații de amploare.