Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sulfina Barbu: Traian Băsescu are o problemă majoră, dar cererea premierului privind demisia nu se justifică

"Preşedintele Traian Băsescu are o problemă majoră, iar din punct de vedere uman este o dramă". Iată ce spune la RFI vicepreşedintele PDL, Sulfina Barbu, care comentează cazul reţinerii fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu. Barbu consideră că decizia privind o eventuală demisie a şefului statului "îi aparţine în exclusivitate preşedintelui", dar "nu se justifică o cerere din partea premierului", care e om politic.

Sulfina Barbu observă că "instituţiile din justiţie chiar funcţionează independent. Dacă până ieri erau oameni politici care spuneau că aceste instituţii sunt subordonate, funcţionează sub influenţa lui Traian Băsescu, astăzi cu siguranţă nu mai au argumente să spună lucrurile acestea. Faptul că DNA-ul nu a funcţionat inhibat, fiind vorba de un om foarte apropiat de preşedintele României din nou demonstrează că într-adevăr s-a consolidat instituţia. Posibil să existe influenţe asupra partidului susţinut de preşedintele României (PMP-n.r.), dar lucrurile acestea le vom vedea ulterior".

Întrebată dacă personal, crede că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să-şi dea demisia, aşa cum i-a cerut premierul Victor Ponta, Sulfina Barbu a răspuns: "Cred că este o problemă de moralitate mai mult. Din punct de vedere legal, până în acest moment, nu vedem nici o implicare a domnului preşedinte în acest caz. Din datele pe care le avem până astăzi, sigur că justiţia va mai face cercetări, discutăm despre o reţinere deja şi un dosar penal, pentru că aici discutăm de urmărire penală, nu văd o implicare directă şi nu cred că sunt indicii referitoare la o implicare a domnului preşedinte. Din punct de vedere legal, nu consider că avem probleme. Putem discuta despre moralitate şi cu siguranţă, este un caz extrem de dificil, care îi afectează imaginea domnului preşedinte şi cred că afectează şi imaginea României".

Vicepreşedintele PDL crede că "decizia legată de un astfel de gest (o demisie-n.r.) îi aparţine în exclusivitate domnului preşedinte, dar nu se justifică o cerere din partea primului-ministru, om politic, pentru o demisie. Aici nu consider că este justificat. Este pur şi simplu analiza domnului preşedinte, care da, are o problemă majoră şi din punct de vedere uman este o dramă, discutăm de frate, persoană foarte apropiată".

Fratele şefului statului, Mircea Băsescu, a fost reţinut joi seară de procurorii anticorupţie, care îl acuză de trafic de influenţă.

Premierul Victor Ponta a cerut demisia şefului statului, însă Traian Băsescu a negat orice legătură, precizând cu voce tremurată şi lacrimi în ochi că între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-şi apăra fratele, alege consolidarea justiţiei.

 
Sulfina Barbu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre scandalul Mircea Băsescu