Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce conține planul de pace al președintelui ucrainean

petro_porosenko.jpg

Planul de pace al președintelui ucrainean

Petro Porosenko, președintele Ucrainei, și-a dezvăluit vineri planul de pace destinat să pună capăt tensiunilor din estul țării cu separatiștii pro-ruși. Anunțul survine în contextul în care luptele continuă iar SUA și NATO acuză Rusia că și-a masat din nou trupe la frontiera cu Ucraina. 

Planul de pace al liderului de la Kiev conține trei părți – politică, economie și securitate – toate trei urmărind « reglarea pașnică a situației din estul Ucrainei ». În primul rând sunt evocate « garanțiile pentru securitatea participanților la discuții ». Urmează « amnistierea celor care au depus armele dar nu au mâinile pătate de sânge ». În fine, la acest capitol sunt evocate eliberarea ostaticilor și creearea unei zone-tampon de 10 km de-a lungul frontierei dintre Ucraina și Rusia. Planul de pace al președintelui Porosenko stipulează deasemenea « dezarmarea » - nu se spune însă a cui - « sfârsitul ocupării ilegale de clădiri publice de către rebeli », « organizarea rapidă de alegeri legislative locale » și lansarea unui « program de creare de locuri de muncă în regiunea estică a țării ». Nu în ultimul rând se vorbește despre « deschiderea unui culoar pentru ca mercenarii ruși și ucraieni să poată pleca », « descentralizarea puterii » și « protecția limbii ruse » totul prin intermediul unor amendamente aduse Constituției. Ca să se țină cont de unele afirmații făcute recent în estul țării, planul de pace ucrainean mai precizează că « președintele Ucrainei garantează securitatea pentru toți locuitorii din regiune indiferent de convingerile lor politice ».

Linile mari ale acestui plan de pace au fost abordate în noaptea de joi spre vineri într-o conversație telefonică – a doua din această săptămână - purtată de Petro Porosenko cu omologul său de la Kremlin. Președintele rus Vladimir Putin a făcut unele comentarii dar a insistat mai ales pe încetarea operațiunii militare din estul țării contra milițiilor separatiste proruse. Chestiunea a fost apoi abordată și de miniștrii de externe din cele două țări, Serghei Lavrov și noul sef al diplomației de la Kiev Pavlo Klimkin. Reamintim că până acum luptele din estul Ucrainei au făcut cel putin 360 de morți. Ordinul de încetare unilaterală a focului promis de Porosenko de două zile încoace tot nu a fost încă dat. De el depinde însă intrarea în acțiune a planului de pace.