Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ordonanţa de reţinere a lui Mircea Băsescu a expirat

Ordonanţa de reţinere emisă joi de procurorii DNA pe numele lui Micea Băsescu a expirat, acesta putând ieşi din boxa arestaţilor. Tribunalul Bucureşti judecă propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă în dosarul în care fratele presedintelui este acuzat că ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători pentru ca Sandu Anghel, cunoscut în lumea interlopă ca Bercea Mondial, să scape de închisoare.

Fratele preşedintelui a fost reţinut joi seara de procurorii DNA pentru trafic de influenţă. Anchetatorii l-au audiat atât pe Mircea Băsescu, cât şi pe Marian Căpăţână, cel care ar fi fost intermediarul banilor pe care familia lui Bercea Mondial i-ar fi dat fratelui şefului statului. Pe numele lor au fost emise ordonante de retinere pentru 24 de ore. Procurorii anticorupţie consideră că fratele lui Traian Băsescu reprezintă un pericol social, iar lăsarea lui în libertate ar face ca populaţia să îşi piardă încrederea în Justiţie.

Mircea Băsescu a fost reţinut pentru trafic de influenţă, iar Marian Căpăţână pentru complicitate la această infracţiune. În referatul întocmit de procurorii care cer arestarea, se arată că Mircea Basescu s-a folosit de calitatea de membru al familiei prezidentiale a Romaniei, iar banii primiţi ar fi fost folositi pentru intervenţii la Cotroceni. Joi seara, Traian Basescu spunea că nu se va transforma în avocatul fratelui său şi că între nevoia de consolidare a justitiei şi reflexul firesc de a-şi apara familia, alege consolidarea justiţiei.

Pe de altă parte, Consiliul Superior al Magistraturii cere Inspecţiei Judiciare să facă verificări în vederea apărării independenţei justiţiei, după ce au fost făcute declaraţii referitoare la presupuse fapte de corupţie săvârşite de preşedintele ICCJ şi şefa DNA. Anunţul CSM vine la o zi după ce, direct din duba care îl ducea la DNA, Bercea Mondial, a susţinut că o parte din banii pe care i-ar fi dat pentru a scăpa de închisoare ar fi ajuns la Livia Stanciu, respectiv Laura Codruta Kovesi. Şefa DNA a declarat, pentru Gândul, că va formula o sesizare la CSM şi la CNA cu privire la "afirmaţiile mincinoase, de o gravitate extremă", care au vizat decredibilizarea sa şi a procurorilor din subordine.