Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Putin plasează armata rusă în alertă maximă

putin.jpg

Preşedintele rus, Vladimir Putin (FOTO: REUTERS/Maxim Shipenkov)

Armata Rusiei este în stare de alertă. AFP scrie că preşedintele rus Vladimir Putin a plasat, sâmbătă dimineaţă, forţele armate din centrul ţării "în stare de alertă maximă". Evenimentele se produc în contextul în care, în Ucraina, liderii de la Kiev au anunţat că separatiştii din estul ţării au încălcat armistiţiul unilateral anunţat, vineri, de preşedintele Petro Poroşenko.

"Conform ordinului (lui Putin), începând de la ora 11.00, ora Moscovei (10.00, ora României), trupele din cadrul Districtului Militar Central şi formaţiunile şi unităţile militare care se află pe acest teritoriu au fost plasate în stare de alertă maximă", a anunţat ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, citat de agenţii ruseşti de presă.

Moscova nu a oferit deocamdată o explicaţie oficială pentru plasarea armatei în stare de alertă maximă.

Pe de altă parte, Kievul a anunţat că separatiştii din estul ţării au încălcat armistiţiul unilateral anunţat de preşedintele Petro Poroşenko. Grăniceri ucraineni susţin că separatişti proruşi continuă să atace forţele guvernamentale în estul ţării.

Potrivit serviciului grănicerilor ucraineni, trei militari au fost răniţi într-un atac cu mortier care a vizat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, una dintre poziţiile lor în regiunea Doneţk, după aproximativ patru ore de la intrarea în vigoare a încetării unilaterale a focului ordonate de către preşedintele prooccidental Petro Poroşenko.

"Atacatorii au recurs masiv la tiruri de mortiere. Ei au utilizat, de asemenea, arma automate. În atac au fost răniţi trei grăniceri, între care unul grav, iar atacul a provocat pagube echipamentelor şi mijloacelor tehnice", a anunţat serviciul grănicerilor într-un comunicat.

Într-un al doilea atac, rebelii au încercat, ulterior, să vizeze un post de control, folosind arme uşoare. "Paznicii au deschis focul şi au respins atacul", se arată în comunicat.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a proclamat vineri o încetare unilaterală a focului, care a intrat în vigoare la ora locală 22.00 (22.00, ora României), pentru a le permite rebelilor să depună armele şi lansarea planului de pace, însă această iniţiativă a fost denunţată imediat de către Moscova şi separatişti.

Încetarea focului "nu înseamnă că nu vom răspunde în cazul unor agresiuni asupra trupelor noastre", a subliniat preşedinţia.