Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiect: Amendă pentru cei care nu se prezintă la vot

stampila-de-vot.jpg

Proiect: Amendă pentru cei ce nu se prezintă la vot

Un proiect de lege, iniţiat de un grup de deputaţi PSD şi UNPR, propune ca votul să fie obligatoriu pentru toţi cetăţenii cu drept de vot, cu excepţia celor de peste 80 de ani şi a celor cu boli cronice.

Potrivit proiectului, neparticiparea ar urma să fie sancţionată cu 1.000 lei amendă. Ca noutate, se introduce pe buletinul de vot şi un triughi alb pentru toţi cei ce nu se regăsesc în oferta electorală.

În acest fel, votul nu va mai fi considerat nul, iar dacă jumătate plus 1 din sufragii bifează triunghiul alb, alegerile se repetă, explică la RFI deputatul Ioan Munteanu, unul dintre iniţiatorii legii, într-un interviu de Andreea Orosz.

"Până acum se ştie că erau foarte multe voturi nule în toate alegerile... Voturile nule nu se iau niciodată în calcul în procesul verbal de evaluare a voturilor. Ele sunt în afara voturilor valabil exprimate.

Şi am venit pe o procedură suedeză în care un triunghi alb le dă voie celor nemulţumiţi să nu mai arunce votul pe nul , ci să-l ducă acolo, având şi posibilitatea ca o majoritate de 50 plus 1 să ducă la refacerea alegerilor pentru că alegătorii consideră că aproape toţi candidaţi nu corespund criteriilor lor."

Proiectul de lege va fi trimis Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Deputatul Ioan Munteanu, intervievat de Andreea Orosz