Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Barack Obama la CBS: Luptătorii din ISIS destabilizează Irakul și întreaga regiune. SUA nu trimit trupe în zonă

obama.jpg

Barack Obama

În contextul expansiunii agresive a grupării teroriste Statul Islamic în Irak şi Siria preşedintele Barack Obama avertizează cu privire la puterea tot mai mare a ISIS. În interviul acordat CBS, Obama a vorbit despre pericolele pe care le creeaza ofensiva fulgerătoare a insurgenților sunniți în Irak la adresa stabilității întregii regiuni.

Washingtonul trebuie să rămână vigilent dar nu va trimite trupe în zonă a declarat în interviul pentru CBS şeful Casei Albe. Presedintele Obama se teme că veleităţile insurgenţilor sunt mai mari, afirmând că "ideologia lor extremistă constituie o ameninţare pe termen mediu şi lung" la adresa Statelor Unite.

'Problema actuală constă în faptul că luptătorii din ISIS destabilizează Irakul, dar ei pot să se extindă în ţări aliate ca Iordania" declara preşedintele. Între timp iată că trupele ISIS au cucerit deja un punct de la graniţa cu Iordania-

Barack Obama mai crede ca populaţia locală irakiană îi va respinge, până la urmă, pe extremiştii sunniţi, "din cauza violenţei şi a extremismului lor". 

Preşedintele american a subliniat de asemenea şi existenţa pericolelor pe care le reprezintă alte organizaţii extremiste, ca de exemplu Al-Qaida în Yemen sau Boko Haram în Nigeria. "Sunt pe cale să se transforme într-o provocare la nivel mondial, pe care Statele Unite este necesar să o accepte. Dar nu o putem accepta singuri", a precizat Obama.