Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul polonez de Externe, surprins vorbind despre alianța ”dăunătoare” cu SUA

polonia.jpg

Fostul ministru al Finanţelor, Jacek Rostowski și ministrul de Externe, Radoslaw Sikorski (FOTO: REUTERS/Peter Andrews)

Publicația Wprost continuă seria dezvăluirilor ce vizează personaje politice importante din Polonia. În ultimul număr, săptămânalul publică informații care îl discreditează pe ministrul de Externe, Radoslaw Sikorski. Acesta ar afirma într-o interceptare audio că alianţa cu SUA este "dăunătoare Poloniei".

Alianţa cu Statele Unite "nu valorează nimic" şi rămâne "dăunătoare Poloniei", ar fi spus ministrul de Externe Radoslaw Sikorski, potrivit săptămânalului Wprost.

Afirmația ar fi fost făcută într-o conversaţie cu un fost ministru al Finanţelor, Jacek Rostowski. Acesta i-ar fi răspuns lui Sikorski – într-un limbaj ce nu poate fi reprodus - că, de dragul aliantei cu americanii, risca sa intre in conflict cu Germania si Rusia.

Până acum, niciun reprezentant al Guvernului polonez nu a comentat aceste noi înregistrări. O purtatoare de cuvant a afirmat că aşteaptă publicarea înregistrării complete, pe care săptămânalul a promis-o.

Scandalul imens provocat de Wprost a început în urmă cu o săptămână, odată cu publicarea unei conversații între guvernatorul Băncii centrale şi ministrul de Interne.

Cei doi oficiali de rang înalt discutau despre un eventual ajutor din partea Băncii centrale faţă de bugetul de stat, în schimbul unei demisii a ministrului Finanţelor de la acea vreme.

Publicarea acestor înregistrări a provocat o criză politică în Polonia, opoziţia cerând demisia Guvernului de centru-dreapta condus de către Donald Tusk.