Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Modificarea Constituţiei – dezbaterile continuă

Discuţiile şi controversele legate de modificarea constituţiei sunt departe de a se fi terminat odată cu încheierea mandatului comisiei de revizuire. Disputele au continuat şi marţi, în timpul unei dezbateri publice, organizată de Grupul pentru Dialog Social.

Opoziţia susţine că proiectul e unul care urmăreşte doar continuarea atacurilor lansate de USL asupra instituţiilor statului. E o schimbare fără motive politice, răspunde puterea, schimbare ce doreşte să pună cetăţeanul şi nu statul în centrul atenţiei.

Uniunea Social Liberală a fost slab reprezentată din punct de vedere numeric, pentru că a fost prezent doar senatorul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al justiţiei. El a avut de răspuns unei mulţimi de atacuri şi reproşuri venite atât din partea opoziţiei politice, cât şi din partea unor reprezentanţi ai societăţii civile, majoritatea profesori de drept constituţional. Iar discuţiile s-au învârtit mult timp în jurul temei parlament unicameral sau bicameral. Tudor Chiuariu a apărat poziţia comisiei de revizuire, de la care PDL de altfel s-a retras la finalul dezbaterilor, senatorul PNL susţinând că în România există tradiţia unui parlament cu două camere, iar acest lucru garantează corecta discutare a proiectelor legislative:

„Care ar fi efectele benefice ale faptului că un parlament unicameral citeşte de două ori, aşadar aceiaşi oameni citesc şi dezbat de două ori aceeaşi lege, faţă de sistemul actual, în care un parlament bicameral, aşadar două camere diferite, dezbat şi adoptă o lege? Care e, care ar fi, pentru fiecare dintre cetăţenii acestui popor, la care ne referim, şi simt majuscula din modul cum se rosteşte acest cuvânt, care ar fi efectele benefice, pentru îmbunătăţirea calităţii actului legislativ, pentru îmbunătăţirea dezbaterii?”

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a mai amintit de existenţa unor parlamente bicamerale în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, susţinând că o astfel de organizare e singura care asigură corectitudinea procesului legislativ.

Opoziţia parlamentară, de altă părere

Astfel de idei au fost respinse de multe ori de opoziție, care folosește drept argument rezultatul referendumului din 2009, în care electoratul s-a pronunţat majoritar pentru un corp legislativ cu o singură cameră şi cu mai puţini parlamentari.

Iar rezultatul referendumului a fost principala armă de atac a reprezentanților opoziţiei prezenţi la dezbaterea de la GDS. „Vă folosiţi de constituţie pentru a vă continua atacurile asupra statului de drept”, a afirmat preşedintele PDL Vasile Blaga. E o altă etapă din războiul USL împotriva instituţiilor statului, mai ales contra preşedintelui Traian Băsescu, a susținut Vasile Blaga:

„Practic, ne transformă într-o republică parlamentară. I-au spus semi-parlamentară dintr-un motiv simplu. Încă n-au avut curaj să propună, cei din comisie, alegerea preşedintelui de către parlament pentru că orice analiză sociologică arată că aproape 90% dintre români vor să-şi aleagă preşedintele. Preşedinte pe care îl lasă practic fără atribuţii. Au mers până acolo încât l-au scos şi din puterea executivă, deşi discutăm despre republică semi-prezidenţială. A doua problemă la care s-a referit domnul Chiuariu este, până la urmă, cea a respectării unui referendum. Discutăm de un referendum din 2009, validat. Or, ca să nu se mai întâmple astfel de lucruri, atunci când discută de modul în care astăzi s-ar putea, dacă s-ar aplica acest proiect de revizuire a constituţiei, nici măcar n-ar mai avea dreptul poporul  să-i treacă prin cap că s-ar mai putea gândi vreodată să aibă abordări constituţionale. Acest lucru este scos dintre drepturile cetăţeanului de către comisia care s-a ocupat de revizuirea constituţiei”.

De altfel, e de amintit şi poziţia Consiliului Legislativ, instituţie care s-a pronunţat extrem de rapid asupra actualului proiect de modificare a constituţiei. Atenţie, spune Consiliul Legislativ, există mai multe inadvertenţe sau propuneri contradictorii în proiectul de revizuire a Constituţiei, atât în ceea ce priveşte parlamentul, cât şi în cazul referendumului sau raporturilor dintre şeful statului şi legislativ, precum şi în cazul regimului proprietăţii.

Care e poziţia societăţii civile?

În discuția de marţi de la GDS, Tudor Chiuariu a fost cam singur împotriva tuturor. Evident că politicienii din PDL nu îl puteau aproba şi susţine. Iar reprezentanţii societăţii civile, printre care şi numeroşi specialişti în drept constituţional, nu au lăudat deloc propunerile de schimbare a constituţiei. Ba chiar le-au găsit o mulţime de hibe care, în opinia lor, ar descalifica total USL-ul şi ar face din proiectul de revizuire un document revanşard şi chiar retrograd pe alocuri. Sorin Ioniţă, de la Expert Forum, spune că toate dezbaterile de acum nu sunt decât o manevră politicianistă care urmăreşte deturnarea atenţiei de la gravele probleme ale României:

„Senzaţia mea este că clasa politică şi, sigur, majoritatea de astăzi din parlament, în primul rând că ea e responsabilă, nu ştie să facă altceva. Şi atunci ne ţine pe această agendă. Sigur, decizia Curţii Constituţionale de zilele trecute i-a derutat un pic, dar vor constata că îi ajută de fapt. Îi ajută să ne mai ţină încă un an în această stare de suspensie, cu o agendă falsă. Vom discuta încă un an, cum, când facem referendum, cu 30, cu 50... Senzaţia mea e că ei vor constata că nu-i dezavantajează această stare de suspensie. Vom discuta despăre regiuni, unde să fie capitala, unde să tragi graniţele, lucru perfect irelevant atâta vreme cât nu spune ce fac şi cum se finanţează regiunile. Toate aceste discuţii lipsesc. Suntem atraşi într-o diversiune”.

Joi şi vineri vine la Bucureşti o delegaţie a Comisiei de la Veneţia, instituţie a Consiliului Europei. Membrii delegaţiei vor avea întâlniri cu reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare, cu cei ai CSM şi cu membrii comisiei pentru revizuirea constituţiei.