Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Săptămână crucială pentru Ucraina. Eforturi diplomatice pentru aplicarea planului de pace

1297535462674_original.jpg

plan de pace ucraina

Insurgenţii proruşi din Ucraina au acceptat  un armistiţiu temporar  în cadrul planului de pace propus de Administraţia Poroşenko. Forțele ucrainiene au confirmat că în Donețk și Lugansk – bastioanele insurgenților separatiști luptele au încetat brusc. În acest context se fac eforturi diplomatice intense pentru a se pune in aplicare planul de pace ucrainean.

Liderii separatiști au anunțat că încetează focul până pe 27 iunie. Odată cu armistițiul va începe să fie aplicat și planul de pace prezentat vineri de președintele ucrainean. Planul conţine puncte referitoare la "dezarmare", "garantarea unui culoar pentru plecarea mercenarilor ruşi şi ucraineni", precum şi "descentralizarea puterii şi protejarea limbii ruse prin intermediul unor amendamente la Constituţie". Noul ministru ucrainean de Externe Pavlo Klimkin a insistat asupra necesităţii unei "aplicări integrale a planului de pace", inclusiv un "control eficient la frontiera" cu Rusia.

"Planul de pace al preşedintelui Poroşenko şi încetarea focului sunt nu doar curajoase, ci reprezintă totodată o etapă decisivă" în vederea unei soluţionări a crizei, consideră și șeful diplomației germane subliniind că aceasta este o săptămână crucială pentru Ucraina.

Ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier se va întâlni marți cu președintele Poroșenko. Tot marți la Bruxelles, începe o reuniune de două zile a miniștrilor de externe din țările NATO în care problema ucraineana va fi tema prioritară.

Crește numărul amenințărilor cu sancțiuni la adresa Rusiei. Ieri mai mulți miniştri europeni de Externe au îndemnat Rusia să accepte planul de pace ucrainean. La poziția oficialilor europeni s-a raliat și președintele american.

Barack Obama l-a avertizat pe Putin în cursul unei discuţii telefonice în care a îndemnat Moscova să ia "măsuri concrete" în vederea detensionării situaţiei din Ucraina. "Deşi considerăm că o soluție diplomatică este în continuare posibilă, Rusia va suporta noi costuri dacă nu observăm măsuri concrete pentru reducerea tensiunii", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului american.

Și ministrul britanic de externe a declarat luni, înaintea reuniunii de la Luxemburg că Putin nu trebuie să se îndoiască de faptul că UE este pregătită să adopte noi măsuri de sancționare a Rusiei.

Un comunicat remis de Kremlin arată că, la rândul său, Vladimir Putin a subliniat că o încetare a luptelor şi lansarea unor discuţii directe între părțile aflate în conflict reprezintă cea mai mare prioritate pentru normalizarea situației din regiunile de sud-est ale Ucrainei.