Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dan Şova şi-a dat demisia de la Transporturi

dan_sova_dat_demisia_transporturi.jpg

Dan Şova şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Transporturilor.

Ministrul Transporturilor şi-a dat demisia. Dan Şova a făcut anunţul marţi, la ora 15, la sediul instituţiei. El a respins acuzaţia de incompetenţă, care i-a fost adusă de către Opoziţie.

Ioan Rus, propus la Transporturi în locul lui Şova

Dan Şova a anunţat că demisionează din funcţia de ministru al Transporturilor, după aproape patru luni de mandat.

El a declarat că singurul motiv pentru care a ales să demisioneze este acela de a se regăsi "în prima linie a bătăliei electorale" care urmează pentru funcţia de preşedinte.

Dan Şova a afirmat că aceste alegeri sunt decisive pentru cum va arăta România în următorii zece ani, iar PSD intenţionează să aducă la Cotroceni "un om tânăr, un camarad". Întrebat dacă se referă la Victor Ponta, Şova a răspuns afirmativ: "Am convingerea că va fi candidatul PSD la Preşedinţia României". Şova s-a caracterizat drept "un soldat credincios al partidului".

El a fost numit ministru în luna martie, după ieşirea PNL de la guvernare. Şova a condus anterior Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.

Dan Şova este avocat, doctor în Drept, membru PSD din 2003 şi senator din 2008. El e de asemenea vicepreşedinte al Partidului Social Democrat.

Ziarul Gândul scrie că locul lui Şova la Transporturi va fi luat de Ioan Rus. Acesta a fost ministru de Interne în primul Guvern Ponta, dar şi-a dat demisia după începerea suspendării preşedintelui Traian Băsescu, din cauza problemelor legate de listele electorale.

 

Ioan Rus, propus ministru al Transporturilor, a deţinut portofoliul Internelor în Cabinetele Năstase şi Ponta, a deţinut mai multe funcţii în administraţia locală din Cluj, de la prefect până la şef de CJ, însă din 2008, după ce a demisionat din funcţiile din PSD, a avut o prezenţă publică discretă, notează Mediafax.

Ioan Rus are 59 de ani şi este în PSD (PDSR) din 1994, iar în perioada 2000-2004 a fost ministru de Interne în Guvernul Năstase, din 2003 cumulând şi funcţia de vicepremier.

Acesta a fost prefect al judeţului Cluj în 1996, iar patru ani mai târziu a fost desemnat preşedinte al Consiliului Judeţean, funcţie deţinută până când a devenit ministru de Interne. În Cabinetul Năstase a fost coleg cu ceilalţi doi social-democraţi ai aşa-zisului "grup de la Cluj", Vasile Dâncu, ministru al Informaţiilor Publice, şi Vasile Puşcaş, negociator-şef cu Uniunea Europeană.

Pe plan profesional, Ioan Rus a absolvit Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice din Cluj, după care a urmat cariera universitară şi a obţinut titlul de doctor inginer, cu specializarea Tehnologia Construcţiilor de Maşini. A publicat 14 volume în calitate de autor şi coautor, precum şi zeci de lucrări şi articole ştiinţifice.