Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


T. Baconschi: "Formatul "5+2” trebuie să ducă la depăşirea conflictului transnistrean"

”În pofida turbulențelor de parcurs pe care multe state le întâmpină astăzi, R.Moldova râmâne un jucător de prim-plan în parteneriatul estic și totodată un aspirant legitim și cu șanse la o apropiere tot mai mare de Uniunea Europeană”. Declarația a fost făcută la Chișinău, pentru RFI, de fostul ministru de externe, Teodor Baconschi, care a subliniat totodată importanţa continuării tratativelor în formatul ”5+2” pentru rezolvarea conflictului din Transnistria.

În ceea ce privește problema transnistreană, Teodor Baconschi declară că Romania îşi doreşte o R.Moldova a cărei integritate teritorială e mai presus de discuții.

"Administrația de la Tiraspol va depăși provocările infantile, pentru că deciziile de la Vilnius nu se vor lua pe fondul tapajului de la Tiraspol. Vrem ca formatul ”5+2” (Transnistria, R. Moldova, Ucraina, Rusia şi Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), alături de SUA şi UE, ca observatori externi) să nu fie o formă goală, ci să ducă la o pacificare, o soluție de depășire a acestui conflict anacronic. Toată lumea e incomodată de persistența acestei probleme. Nu știu cine are avantaje din ea. Unii zic că Federația Rusă. De ce? În fond, e un muzeu în aer liber al URSS. Acolo e nevoie de modernizare și e nevoie ca cetățenii din partea cealaltă a Nistrului să aibă un viitor, mai bun democratic. De aceea a ține în frigider acest conflict și a te uita la el fără să-l rezolvi într-un fel e contrasensului istoriei", spune Baconschi.

Teodor Baconschi susține, într-un interviu la RFI, că a venit la Chișinău pentru a-și exprima, cu titlu personal, sprijinul în procesul de integrare europeană, dar și dorința de a conlucra cu Guvernul de la Chișinău pentru ca relația cu România să se dezvolte tot așa de impetuos.

E nevoie de voință politică, stabilitate, totodată capacitatea de a realiza reforme care nu sunt neapărat populare și înseamnă conexiuni, diplomație la fel de activă, deschidere, capacitatea de a ralia cât mai mulți suporteri ai procesului de integrare europeană. Nu e ușor pentru că extinderea s-a încetinit. E drept că Uniunea Europeană are de la 1 iulie un nou membru, e vorba de Croația. E de dus o bătălie și această bătălie trebuie să aibă la îndemână imaginație, curaj, resurse”, declară ex-ministrul de externe al României.

Baconschi s-a întâlnit cu premierul Iurie Leancă

La Chișinău, Teodor Baconschi a avut o întrevedere cu premierul moldovean, Iurie Leancă. ”A fost o întrevedere prietenească. Am fost omologi. Am conlucrat pentru ca agenda de lucru a grupului de prieteni ai R.Moldova în UE să fie tot mai plină. Am co-organizat 4-5 întâlniri. De asemenea, ce am făcut pe plan bilateral ne-a legat omenește și profesional, deschiderea consulatelor generale de la Cahul și Bălți, biroul consular de la Ungheni, noul ICR la Chișinău, noul consulat al R.Moldova la Iași sunt doar câteva dintre proiectele pe care le-am finalizat împreună”.

Dincolo de evocări, ne-am propus să căutăm mijloace concrete pentru ca apropierea celor două state să continue, nu în detrimentul cuiva ci în favoarea stabilității regionale și a bunei vecinătăți. Cred ca toate proiectele convenite la ultimele reuniuni comune de Guvern trebuie ținute din scurt pentru a nu fi uitate prin sertare”, continuă fostul șef al diplomației române.

Baconschi consideră că un lucru important este ca R.Moldova să atragă cât mai mult investitorii străini. ”În România există mai multe companii multinaționale. E de dorit ca ele să privească mai atent spre oportunitățile din R.Moldova, fie vorba de zone libere, de fiscalitatea atrăgătoare, de un mediu de afaceri predictibil. Toți marii investitori caută stabilitate fiscală, stabilitate politică și stabilitatea mediului de afaceri”, mai adauga Teodor Baconschi.

Reformarea justiției și lupta cu corupția, necesare până la summitul de la Vilnius

Reforma justiției și lupta anti-corupție sunt importante. Reforma justiției a ”chinuit” destul de mult și statul român. Avem progrese tangibile, dar și restanțe. Exemplul României poate fi urmat în ce-a făcut bun. Sunt convins că dialogul dintre cele două capitale, dar și dintre cele două societăți este foarte important, de aceea și cultural și uman la nivelul societății civile trebuie să continuăm să vorbim unii despre alții, unii cu alții pe proiectul acesta comun de a vedea R.Moldova cât mai aproape de orbita europeană”, susține Baconschi.

"Băsescu vine în R.Moldova cu un mesaj de continuitate"

Referindu-se la apropiata vizita a presedintelui Romaniei la Chisinau, din 17 iulie, Teodor Baconschi a declarat ca seful statului roman vine in Moldova cu un mesaj de continuitate. ”În toți acești ani de mandat a fost un apărător al parcursului european al R.Moldova, a făcut o pledoarie constantă pentru asta în marele cancelarii occidentale și cred că angajamentul său care este și personal și sufletesc, nu numai politic, va fi în continuare asumat. E bine că la invitația președintelui moldovean se face o nouă vizită la nivel înalt. Sperăm ca dialogul politic să continue tot atât de susținut. Dincolo de el, ”spiritualizarea” frontierei se produce și prin contacte cât mai inventive, complexe între cele două societăți. Nimic nu ne împiedică să ne cunoaștem așa cum suntem azi cu bune și rele și în același timp să conlucrăm cu mai mult curaj”, conchide fostul sef al diplomatiei romane.