Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Diaconescu: Rep. Moldova are şanse foarte mici să intre în UE, dacă problema Transnistriei nu e rezolvată

diaconescu_rep_moldova_sanse_foarte_mici_intre_ue_problema_transnistriei_nu_rezolvata.jpg

Republica Moldova semnează vineri Acordul de Asociere cu UE.

Chestiunea aderării Republicii Moldova la UE trebuie discutată cu cărţile pe masă: câtă vreme există o problemă teritorială nerezolvată, şansele sunt foarte reduse pentru Republica Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene. Declaraţiile sunt făcute la RFI de fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.

Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Cristian Diaconescu, e de părere că "reticenţele la nivelul Uniunii Europene, prezenţa unui grup antieuropean destul de puternic, chiar dacă nu s-a constituit ca şi grup deocamdată înăuntrul Parlamentului European, vor cea dificultăţi foarte serioase de decizie. Circulă deja pe coridoarele Comisiei şi ale Parlamentului o serie de idei care nu-şi propun decât să dilate cât mai mult acest termen de extindere a Uniunii Europene, să pună condiţii de validare, să asigure o serie de mecanisme de verificare, de control şi sensul pe care merge acum gândirea politică la nivel european nu este foarte favorabil şi foarte încurajator noilor veniţi. Deci din acest punct de vedere, atât prin performanţă proprie, dar şi prin sprijinul pe care ţări precum România îl pot asigura, vor fi foarte-foarte multe probleme de rezolvat şi de înlăturat în perioada următoare în ceea ce priveşte această chestiune specifică a extinderii".

Întrebat de ce ar accepta liderii europeni în UE o ţară cu probleme teritoriale, cum e Republica Moldova, Cristian Diaconescu a răspuns: "Trebuie să discutăm cât se poate de cinstit, cu cărţile pe masă: câtă vreme există o problemă teritorială nerezolvată, şansele sunt foarte reduse pentru Republica Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene. Chestiunea Transnistriei, modul în care se va găsi o formulă juridică comun acceptată de către cei care sunt direct implicaţi şi mă refer, evident, la Republica Moldova şi zona separatistă, va avea un efect foarte-foarte serios în ceea ce priveşte viitoarea soluţie proeuropeană pentru Republica Moldova".

Republica Moldova semnează vineri Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

 
Cristian Diaconescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Acordul de Asociere Republica Moldova-UE