Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libération: În Moldova, Europa face o alegere explozivă

liberation_in_moldova_europa_face_o_alegere_exploziva.jpg

Republica Moldova semnează vineri Acordul de Asociere cu UE.

Semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi UE are loc vineri la Bruxelles. Gestul îi irită pe pro-ruşii aţâţaţi de Moscova şi relansează separatismul Transnistriei. Ziarul Libération de joi publică un amplu reportaj consacrat acestui subiect.

Sub titlul "În Moldova, Europa face o alegere explozivă" ziarul Libération publică un reportaj pe două pagini realizat la Chiṣinău ṣi semnat de Luca Niculescu.

Articolul începe cu descrierea unei manifestaṭii modeste, dar gălăgioase în faṭa Ministerului Agriculturii din Capitala Republicii Moldova. Oameni nu foarte mulṭi, dar care ṣtiu foarte bine ce nu vor. Simpatizanṭii socialiṣtilor ṣi comuniṣtilor moldoveni manifestează cu drapele roṣii contra Acordului de Asociere cu UE, pe care ţara lor îl va semna pe 27 iunie. "Europa ne va omorî agricultura. N-o să mai avem voie să ne facem vinul nostru. Vom deveni o colonie occidentală. Europa este Conchita Wurst. Ne vor obliga să renunăm la religia noastră", sunt doar câteva din sloganurile auzite pe străzile Chiṣinăului.

O Capitală în care Rusia, dar ṣi Ucraina sunt atotprezente în discuṭiile oamenilor. Presa locală, cu ziare în română ṣi în rusă, reflectă perfect o societate divizată. Divizată în privinṭa aderării la UE, divizată în privinṭa aderării la NATO, divizată în privinṭa apropierii de uniunea vamală propusă de Moscova. La aceste diviziuni, Libération nu uită să le reamintească cititorilor săi ṣi chestiunea Transnistriei ṣi a Găgăuziei, două teritorii moldoveneṣti în care însă autorităṭile separatiste au organizat referendumuri ca să ceară alipirea la Rusia după anexarea Crimeei de către Moscova.

"Moscova a pierdut ările baltice i nu mai vrea ca alte foste republici sovietice să devină europene. De aceea, cu cât Guvernul moldovenesc vrea să se apropie de UE, cu atât Rusia va încerca să-l împiedice", spune un politolog intervievat de Libération. Ca să-ṣi atingă obiectivul, toate mijloacele sunt bune: agitaṭie în regiunile separatiste, mesaje anti-UE pe televiziunile în limba rusă ṣi mai ales boicotul. Trimisul special al ziarului francez reaminteṣte astfel interdicṭia de importuri de vinuri moldoveneṣti în Rusia. O decizie în faṭa căreia UE a reacṭionat deîndată, deschizându-ṣi complet piaṭa acestor băuturi.

"Există o ofensivă rusă în regiune; neutralitatea nu mai este posibilă. Fie e UE, fie e uniunea vamală cu Rusia", spune un oficial occidental în post la Chiṣinău. Prim-ministrul Iurie Leancă ṣi-a făcut deja alegerea: e Europa. Ea nu este însă deloc agreată de Opoziṭia moldovenească. Apropiate de Moscova, partidele socialist ṣi comunist ṣi-ar dori ca procesul de apropiere de Europa să fie îngheṭat până la legislativele din noiembrie. Alegeri pe care le-ar putea câṣtiga. "Reveniea comunitilor la putere ar însemna o îndepărtare de UE", spune Petru Macovei, directorul Asociaṭiei Presei Independente.

Problema e–şi Libération o abordează–că semnarea Acordului de Asociere cu UE ar putea deveni o probă dură pentru relaṭiile economice bilaterale ruso-moldoveneṣti. Oficialii de la Moscova au fluturat deja această ameninṭare, în contextul în care mulṭi moldoveni au plecat la lucru în Rusia, dar ṣi în Europa occidentală. Se estimează că aceṣti expatriaṭi trimit anual în ṭară aproape două miliarde de euro, adică un sfert din PIB. Fără aceṣti bani, economia Moldovei s-ar prăbuṣi. "O apropiere de UE ar ajuta însă Moldova", spune comisarul european al Agriculturii, Dacian Cioloṣ, foarte activ în acest dosar, după cum notează Libération. Cu banii de la Bruxelles ṣi din România, principalul avocat al apropierii Moldovei de UE, Guvernul de la Chiṣinău speră să dinamizeze economia ṣi să diminueze hemoragia spre Vest. "Dacă Europa nu sesizează ansa i nu-i deschide mai mult porile, elanul pro-european se va estompa i Moldova riscă să rămână în urmă, să devină o gaură neagră şi Europa n-ar avea decât de pierdut", spune analistul Armand Goṣu, în încheierea reportajului realizat de trimisul special al ziarului Libération la Chişinău.