Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Egipt: Frăţia Musulmană face apel la revoltă

egipt-fratia-musulmana-face-apel-revolta.jpg

Manifestanţi pro-Morsi, faţă în faţă cu armata egipteană (Foto: Reuters/Amr Abdallah Dalsh)

Frăţia Musulmană a făcut apel luni la o "revoltă", după ce armata egipteană a deschis focul asupra unei manifestaţii a susţinătorilor preşedintelui demis, Mohamed Morsi, provocând moartea a zeci de persoane. Preşedintele interimar egiptean, Adly Mansour, a ordonat deschiderea unei anchete asupra violenţelor soldate cu 42 de morţi luni dimineaţă.

Partidul Justiţiei şi Libertăţii, organismul politic al Frăţiei Musulmane, cere într-o declaraţie scrisă o "revoltă a marelui popor din Egipt împotriva celor care încearcă să îi fure revoluţia cu tancurile".

Între timp, liderul politic egiptean Mohamed ElBaradei a cerut o "anchetă" în urma violenţelor soldate cu cel puţin 42 de morţi, luni dimineaţă, în timpul unei manifestaţii a militanţilor pro-Morsi, în faţa sediului Gărzii Republicane din Cairo. "Violenţa generează violenţă şi trebuie condamnată cu fermitate. Se impune o anchetă independentă. Tranziţia paşnică este singura cale", a scris laureatul premiului Nobel pentru Pace pe contul său de Twitter.

Autorităţile egiptene au hotărât să închidă sediul partidului Frăţiei Musulmane, în urma descoperirii unor arme luni, a declarat pentru AFP un oficial din domeniul serviciilor de securitate.

Doi soldaţi egipteni au fost "capturaţi" pentru scurt timp luni de susţinători înarmaţi ai preşedintelui demis, Mohamed Morsi, în urma unor violenţe care au avut loc în faţa sediului Gărzii Republicane din Cairo, a anunţat agenţia oficială Mena, citând un oficial de rang înalt al armatei.