Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Juncker, în linie dreaptă pentru şefia Comisiei Europene

Fostul prim-ministru luxemburghez Jean-Claude Juncker va fi probabil votat vineri de liderii europeni pentru a-i urma lui José Manuel Barroso la cârma Comisiei Europene. Este pentru prima dată când cetăţenii UE au ales indirect persoana care va conduce Executivul de la Bruxelles. Acordurile de Asociere ale UE cu Moldova, Ucraina şi Georgia vor fi semnate tot vineri.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Fostele satelite sovietice intră de vineri într-o nouă etapă, odată cu semnarea Acordurilor de Asociere cu UE. Aflate mult timp în incertitudine şi contestate vehement de Moscova, aceste acorduri nu creeaza doar o punte comercială, ci şi modernizează legislaţia ţărilor respective.

Odată acest eveniment încheiat şi după câteva schimburi de opinie politicoase cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, liderii UE discută cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. De raportul său privind situaţia pe teren în Ucraina se spune că vor depinde viitoarele acţiuni ale UE faţă de Rusia.

În fine, această etapă a summit-ului încheiată şi ea, liderii UE trec la votul care-l priveşte pe Jean-Claude Juncker.

După o zi petrecută în vestul Belgiei, la Ypres, unde au comemorat începutul primului Război Mondial în 1914, şefii de stat şi de guverne şi-au exprimat în marea lor majoritate susţinerea pentru fostul prim-ministru luxemburghez.

Marea Britanie se păstrează însă ferm pe poziţie şi nu doar că a cerut un vot pentru această nominalizare, dar speră să şi câştige bătălia. Ungaria i s-ar putea alătura, dar Juncker poate întruni fără probleme majoritatea necesară.

Celelalte posturi la nivel înalt, negociate dur de socialişti contra susţinerii pentru creştin-democratul Jucker, nu vor fi discutate acum, aşa cum se credea.

În 17 iulie, a doua zi după ce Juncker va fi  validat de Parlamentul European reunit la Strasbourg, liderii UE se întâlnesc din nou la Bruxelles.

Atunci, ei vor analiza de pildă propunerea social-democrată de a-l numi pe fostul prim-ministru italian, Enrico Letta la cârma UE, post mai nou, fiindcă a fost creat de-abia în 2010.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre Juncker la şefia Comisiei Europene