Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vlad Filat la RFI: Acordul de Asociere cu UE, un moment istoric; relaţia cu Rusia trebuie să fie bazată pe raţiune

vlad_filat_rfi_acordul_asociere_ue_moment_istoric_relatia_rusia_trebuie_bazata_ratiune.jpg

Republica Moldova semnează vineri Acordul de Asociere cu UE.

Republica Moldova are în vedere măsuri pentru scenariul în care vor apărea probleme în relaţia cu Rusia, după semnarea Acordului de Asociere cu UE. Totuşi, Chişinăul nu se aşteaptă la pierderea pieţei ruse. Iată ce spune la RFI preşedintele PLDM, Vlad Filat. El precizează pe de altă parte că lipsa consensului socio-politic intern în privinţa parcursului european al ţării este "o mare irealizare".

Republica Moldova a semnat vineri Acordul de Asociere cu UE. Pentru Vlad Filat, "este o mare realizare şi este un moment cu adevărat istoric pentru Republica Moldova, care oferă o şansă pentru ţara noastră, o şansă pentru o viaţă mai bună".

Ce consecinţe va avea lipsa consensului social şi politic din Republica Moldova privind aderarea la UE? "Trebuie să recunosc că este o mare irealizare a noastră această situaţie. Avem motive obiective, dar sunt foarte multe şi subiective. Să nu scoatem din calcul şi această propagandă foarte agresivă a tot ce înseamnă media rusească şi care are o influenţă enormă în Republica Moldova. Pe de altă parte, spuneam de irealizare, faptul că nu am reuşit să asigurăm o informare suficientă şi eficientă europeană pentru cetăţenii noştri ne obligă în perioada care urmează să avem această campanie şi să recuperăm", răspunde liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova.

 

Presiunea Rusiei asupra Republicii Moldova

 

Vlad Filat critică poziţia Rusiei faţă de Republica Moldova, în contextul semnării Acordului de Asociere cu UE: "Această atitudine pentru mine neînţeleasă din partea Federaţiei Ruse nu este o premieră. Această atitudine ameninţătoare este una care putem spune că are caracter permanent. Eu sper foarte mult că noi vom fi în stare şi aici contăm foarte mult şi pe respectul dreptului nostru suveran din partea Federaţiei Ruse să revenim la un dialog bazat pe normalitate şi bazat pe respectarea drepturilor naţionale, în aşa fel încât presiuni de ordin economic, presiuni asupra oamenilor noştri, spre exemplu, care muncesc în Federaţia Rusă să nu aibă loc. Eu totuşi sper că raţiunea va fi cea care va determina relaţiile noastre de viitor (...). Sper că relaţiile vor fi bazate pe raţiune şi aceste mesaje care sunt acum neprieteneşti vor rămâne doar la nivel de mesaj".

Vlad Filat precizează că Republica Moldova are scenarii pentru eventualitatea în care vor apărea probleme în relaţia cu Rusia: "Să ştiţi că noi avem în vedere şi scenarii în baza cărora lipseşte raţiunea şi cu măsuri cu care să venim în cazul în care vor apărea probleme (...). Noi avem în faţă scenariile posibile şi avem în acest sens şi parteneriate funcţionale, care să facă în aşa fel încât să fie diminuat impactul eventual".

"Noi nu ne aşteptăm la pierderea pieţei ruse. Trebuie să vorbim despre faptul că noi câştigăm piaţa europeană şi nimeni nu poate să ne dicteze în a fi ostatici într-o anumită ţară", conchide liderul PLDM.

 
Vlad Filat, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Acordul de Asociere Republica Moldova-UE