Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ashton: R.Moldova are toate șansele să parafeze Acordul de Asociere cu UE, în toamnă

catherine-ashton-vizita-oficiala-republica-moldova.jpg

Ashton: R.Moldova are toate șansele să parafeze Acordul de Asociere cu UE, în toamnă

Vicepreședintele Comisiei Europene, Catherine Ashton s-a aflat, marți, într-o vizită oficială la Chișinău. Șefa diplomației europene și-a exprimat speranța că R.Moldova va parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie 2013.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton spune că vizita sa la Chișinău demonstrează angajamentul ferm al Uniunii Europene de a consolida cooperarea cu Republica Moldova.„Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este o perspectivă reală. Apreciem eforturile pe care le-au depus autoritățile pe calea integrării europene. Câteodată suntem duri, dar solicităm aceste lucruri întrucât considerăm că este soluția cea mai bună ca R.Moldova să se miște pe calea reformelor economice și politice, declară oficialul european.

”Sunt sigură că va fi găsită cea mai bună soluție în problema transnistreană”

Catherine Ashton a vorbit și de un progres în soluționarea conflictului transnistrean. ”Tranziția este lungă, dar înțelegem provocările pe care le aveți. Suntem fericiți să jucăm un rol puternic în formatul de negocieri ”5+2” în problema transnistreană. Sunt sigură că va fi găsită cea mai bună soluție”, a menționat șefa diplomației europene.

Mai multe organizații neguvernamentale din R.Moldova au venit cu un apel în adresa înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, cât privește situația din stânga Nistrului. Semnatarii solicită includerea pe agenda reuniunii formatului ”5+2” de la Viena din această lună a chestiunilor legate de situația din Zona de Securitate și solicită părților garante și mediatorilor, în special Federației Ruse, să utilizeze toate mijloacele legale disponibile pentru stabilizarea situației. De asemenea, cer Federației Ruse să nu consolideze în continuare contingentul de militari din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. 

Leancă și Ashton au stabilit o agendă a acțiunilor în vederea pregătirii Acordului de Asociere

Prim-ministrul R.Moldova, Iurie Leancă a stabilit împreună cu Catherine Ashton calendarul acțiunilor ce urmează a fi realizat de autoritățile de la Chișinău în vederea pregătirii Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană pentru parafarea la summit-ul de la Vilnius și ulterior semnarea cât de curând posibil pe parcursul anului 2014. Potrivit lui Leancă, ”obiectivul este să începem cât mai rapid punerea în practică a prevederilor acestui Acord ce va însemna pregătirea R.Moldova pentru integrare europeană. Crearea zonei de liber schimb este de mare relevanță pentru RM și un lucru bun pentru Europa. Ne va permite să deschidem economia RM și să creștem potențialul de producere, se vor diminua prețurile și vor crește investițiile”, a menționat premierul moldovean.

Comuniștii au refuzat să se întâlnească cu vicepreședintele Comisiei Europene

Și de această dată, Partidul Comuniștilor, care tot a criticat vizitele oficialilor europeni la Chișinău, nu a discutat cu oficialul. Comuniștii au fost invitați de președintele Legislativului la o întrevedere comună și cu celelalte grupuri parlamentare. Între timp, șefa diplomației europene s-a întâlnit cu președintele țării, Nicolae Timofti și cu liderii partidelor politice, aflate la guvernare.

Avem o mare responsabilitate față de cetățenii noștri, care doresc integrarea țării în familia europeană, și suntem obligați să avansăm către o relație cât mai strânsă cu spațiul comunitar. În acest sens, încheierea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, la summit-ul de la Vilnius, va fi un semnal extrem de încurajator pentru populația Republicii Moldova”, a declarat președintele R.Moldova, Nicolae  Timofti.