Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine este misteriosul lider al SIIL, gruparea jihadistă care anunţă instaurarea unui "califat islamic"?

isis.jpg

califat islamic

Cine este  Abu Bakr Al-Baghdadi, "califul" jihadist, care îl eclipsează tot mai mult pe liderul Al-Qaida? Misterul care-l înconjoară contribuie la cultul personalităţii de care se bucură, iar pe YouTube apar cântece religioase care-i laudă virtuţile. SIIL, care a anunţat că şi-a schimbat numele în "Statul Islamic", îndepărtând orice referinţă geo-politică din titulatură, a anunţat crearea unui califat în porţiuni mari din teritoriile pe care le-a cucerit în Irak şi Siria, într-o încercare de a restabili un regim politic islamic dispărut în urmă cu aproape un secol.

Abu Bakr Al-Baghdadi, misteriosul lider al grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) desemnat "calif" al tuturor musulmanilor, ar putea deveni cel mai influent jihadist din lume se arata intr-un comentariu AFP.

Născut în 1971 la nord de Bagdad, Al-Baghdadi s-ar fi alăturat insurecţiei din Irak imediat după invazia condusă de către Statele Unite, în 2003, şi ar fi petrecut patru ani într-o închisoare americană.

Statele Unite, care l-au declarat "terorist" în octombrie 2011, au anunţat anul trecut că probabil se află în Siria.

Faţa lui al-Baghdadi a fost dezvăluită abia în ianuarie, când autorităţile irakiene au publicat pentru prima dată o fotografie alb-negru în care apare un bărbat cu barbă, calviţie şi purtând costum şi cravată.

Misterul care-l înconjoară contribuie la cultul personalităţii de care se bucură, iar pe YouTube apar cântece religioase care-i laudă virtuţile.

În cadrul SIIL este salutat ca un comandant şi un tactician prezent pe câmpul de bătălie, spre deosebire de al-Zawahiri, fostul său superior şi actualul rival, faţă de care este tot mai influent în mediile jihadiste.