Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cameron suferă o înfrângere în Europa. Va rămâne Marea Britanie în UE?

cameron_sufera_infrangere_europa_va_ramane_marea_britanie_ue.jpg

Premierul britanic, David Cameron (Foto: Reuters/Pascal Rossignol)

Desemnarea de către liderii Uniunii Europene a lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene a fost percepută în mod universal ca înfrângere a premierului britanic, David Cameron, care s-a opus acestei numiri. Premierul Cameron, care a primit doar sprijinul omologului său din Ungaria în rândul celor 28 de lideri UE, a promis însă că acesta nu este sfârşitul în eforturile sale de a preveni o integrare mai strânsă a statelor Uniunii.

Liderul britanic a spus că sprijinul în opinia publică britanică pentru rămânerea țării în UE, deja șovăielnic, va fi afectat de această numire. Cameron îl consideră pe Juncker un federalist convins și un eurocrat insensibil la obiecțiile britanice.

Premierul britanic, care este și lider al Partidului Conservator, a promis convocarea în 2017, dacă va câștiga următoarele alegeri parlamentare, a unui referendum privind rămânerea în Uniune, după o renegociere a relației Marii Britanii cu UE.

Eșecul în tentativa de a opri desemnarea lui Juncker riscă să dea o gravă lovitură credibilității lui Cameron în privința abilității sale de a obține concesii din partea liderilor europeni. Deja i s-a reproșat că a rămas izolat în Europa – “o înfrângere umilitoare”,  afirma liderul Partidului Laburist de Opoziție, Ed Miliband – și că a mizat totul pe sprijinul cancelarei Germaniei, Angela Merkel, care inițial păruse să îl sprijine, după care și-a schimbat părerea, aparent după o campanie furibundă împotriva lui Cameron în unele ziare germane.

Acum, presa din Germania îl ironizează pe Cameron, comparându-l cu fotbalistul Wayne Rooney, care s-a întors acasă după eliminarea echipei Angliei de la Cupa Mondială sau chiar cu Don Quijote.

Unii lideri, ca premierul Suediei, Fredrik Reinfeldt, au declarat după summitul de la Ypres, unde s-a decis numirea lui Juncker, că îngrijorările britanice cu privire la integrarea europeană tot mai profundă trebuie luată în considerare.

State ca Franța sau Italia privesc cu răceală pretențiile britanice, chiar dacă fiind conduse de lideri de stânga, nu au motive să-l agreeze prea tare pe Juncker, care este candidatul Partidului Popular European, de centru-dreapta, care a obținut recent cele mai multe mandate în alegerile pentru Parlamentul European.

Alți potențiali aliați din centrul și estul Europei, în frunte cu Polonia, au fost îndepărtați, din cauza ostilității crescânde a autorităților britanice față de migranții din statele membre UE foste comuniste.

Liderul Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP), Nigel Farage, a spus că recentul eșec al lui Cameron arată că renegocierea relației cu UE este iluzorie. UKIP care s-a clasat primul în recentul scrutin european, cu 27,5% din voturi, dorește ieșirea Marii Britanii din UE, iar succesul său este principalul motiv al înăspririi tonului eurosceptic din Partidul Conservator din ultimii ani, de la care a smuls o importantă parte de electorat la ultimele alegeri.

Este însă posibil ca eșecul în oprirea numirii lui Juncker să fie benefic pentru Cameron pe termen mediu, prin atragerea de votanți până acum seduși de mesajul UKIP.

Alegerile parlamentare din 2015 vor fi cruciale pentru viitorul relației Marii Britanii cu UE, de aceea unii lideri europeni și poate chiar Angela Merkel, care ar prefera rămânerea Regatului Unit în Uniune, au toate motivele să fie îngrijorați, chiar dacă acum candidatura lui Juncker a fost confirmată.