Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nouă instalaţie nucleară în Iran

Iranul dispune de mai multe instalaţii nucleare decât a anunţat public, susţin opozanţii în exil, reuniţi în Organizaţia Mujahedinilor Poporului Iranian. Ei spun că au obţinut informaţii despre o nouă instalaţie secretă, în apropiere de Damavand, în provincia Teheran.

Informaţiile catalogate drept “credibile” au fost strânse pe parcursul unui an de la aproximativ 50 de surse din diverse organisme ale regimului, a anunţat într-un comunicat Consiliul Naţional al Rezistenţei Iraniene, CNRI, (parte a Organizaţiei Mujahedinilor Poporului Iranian). Consiliul, a cărui conducere îşi are sediul în Franţa, în regiunea Parisului, este principala organizaţie a opoziţiei iraniene în exil şi a făcut numeroase dezvăluiri în trecut despre programul nuclear al Teheranului.

Instalaţia este un nou centru destinat activităţilor nucleare. Numele de cod al proiectului este Ma'adane-e Charq (Mina din Est) sau Proiectul Kossar”. Această instalaţie este situată într-o serie de tuneluri sub munţi în apropiere de oraşul Damavand (la nord de Teheran), a precizat un reprezentant al consiliului. “Construcţia primei faze a complexului a început în 2006 şi s-a încheiat recent. Prima fază include săparea de tuneluri, patru depozite în zona exterioară, instalaţiile, zona complexului şi construirea drumurilor pentru complex”, a detaliat CNRI.

Este semnificativ că firma Iman Gostaran Mohit supervizează acest proiect şi controlează secţiunile care tratează aspecte nucleare, biologice şi chimice. Directorul general al Iman Gostaran Mohit este Mohsen Fakhrizadeh, personajul-cheie al programului nuclear al regimului iranian”, potrivit Consiliului Naţional al Rezistenţei Iraniene. “Construcţia celei de-a doua faze a complexului a fost începută recent. Este prevăzută construirea a 30 de tuneluri şi 30 de depozite în această a doua fază”, a scris CNRI în comunicatul său.

Noul preşedinte iranian, Hassan Rohani, care a condus direct negocierile în dosarul nuclear, a avut un rol-cheie în continuarea acestui program, potrivit consiliului, motiv pentru care “a-l considera un moderat sau a-şi pune în el speranţa de schimbare este o eroare teribilă”, susţin reprezentanţii Opoziţiei iraniene. “Aceste dezvăluiri demonstrează încă o dată că regimul mollahilor nu are nicio intenţie de a opri sau de a suspenda proiectul de fabricare a armei nucleare”, a denunţat CNRI, care cere Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să “viziteze rapid complexul”.

AIEA a cerut în zadar o întâlnire cu Mohsen Fakhrizadeh, directorul general al firmei are construieşte noul complex.