Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiectul Roşia Montană, repus pe tapet. Korodi: Parlamentul nu poate avea ultimul cuvânt!

Parlamentul nu poate decide viitorul proiectului aurifer de la Roşia Montană, aşa cum susţine premierul Victor Ponta. Iată ce declară la RFI fostul ministru al Mediului, Attila Korodi (UDMR).

Controversatul proiect aurifer de la Roşia Montană a fost inclus în Planul Naţional de Investiţii şi Locuri de Muncă, lansat joi de Guvern. Investiţia este prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu", unde "beneficiul statului să ajungă la 78% din ceea ce generează acest proiect".

Negocierile pentru investiţia Roşia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în luna septembrie. Lucrările vor începe dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul îl va propune în acest sens, a declarat premierul Victor Ponta.

Decizia nu poate aparţine Parlamentului, atrage atenţia fostul ministru al Mediului, Attila Korodi: "Parlamentul poate să decidă oricând asupra planurilor naţionale, dar pentru că acest proiect nu este unul militar, proiectele militare sunt acelea care se exclud dintr-o analiză de mediu foarte amănunţită, decizia Parlamentului nu poate să fie urmată automat de o pornire a proiectului real, pentru că acele îngrijorări ce privesc proiectul din punct de vedere al protecţiei mediului rămân. Parlamentul nu va avea niciodată capacitatea să decidă. Legea spune foarte clar cine trebuie să decidă: Autoritatea de Mediu, iar în cazul acesta, Comitetul de Analiza Interministerială şi Guvernul prin Hotărâre de Guvern trebuie să întărească decizia Comitetului de Analiză Tehnică Interministerială".

 

"Un joc periculos"

 

Attila Korodi nu se aşteaptă la dezbateri reale în Parlament pe tema Roşia Montană: "Cred că pe tema aceasta dezbaterile vor fi provocate de oameni care au fost implicaţi de-a lungul anilor şi conectaţi la evoluţia acestui proiect, dar în sine nu cred că va fi o dezbatere care să devieze voinţa actualei coaliţii de guvernământ de a include acest proiect ca şi program utilitar naţional".

Fostul ministru al Mediului avertizează asupra unui "joc foarte periculos": "Planul Naţional de Investiţii Prioritare probabil nu va prevala ca şi program de interes naţional, pentru că mai este un joc foarte periculos, acela ca un proiect privat să fie inclus ca şi interes naţional (...), dacă va fi inclus cumva printr-un tertip ca şi proiect de interes naţional, atunci dreptul locuitorilor care deţin pământuri acolo va fi îngreunat şi nu-şi vor putea exercita dreptul de proprietate. La ora actuală, conform legislaţiei româneşti, care este foarte normală, în sensul bun al cuvântului, orice proiect privat, care nu este militar, care nu este o autostradă, care nu este o investiţie de apărare împotriva inundaţiilor poate fi început numai dacă proprietarii îşi dau consimţământul şi cad de acord cu investitorii".