Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ayrault: Vrem România în Schengen în două etape

ayrault-vrem-romania-schengen-doua-etape.jpg

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault (Foto: Reuters/Philippe Wojazer)

Franţa vrea aderarea României la Spaţiul Schengen în două trepte. Declaraţia a fost făcută joi la Bucureşti de premierul francez, Jean-Marc Ayrault, primit de preşedintele Traian Băsescu.

Premierul francez a ajuns joi în România, unde efectuează o vizită de două zile. Jean-Marc Ayrault s-a aflat la Palatul Cotroceni, unde a discutat cu preşedintele Traian Băsescu.

"Parteneriatul strategic între Romania şi Franţa va începe să se aplice treptat", a fost unul dintre mesajele premierului francez. În plus, "Parisul va susţine integrarea României în Spaţiul Schengen", a declarat Jean-Marc Ayrault.

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault

AscultăDownload

"Între timp, am primit vizita premierului Ponta, cum aţi amintit, care a fost un moment intens, pentru că parteneriatul strategic pe care l-aţi semnat se pune în mişcare progresiv şi cu ocazia acelei vizite am adoptat o foaie de parcurs, care e un adevărat plan de lucru comun. În ceea ce priveşte aderarea la Schengen înţeleg foarte bine dorinţa României. Am vorbit cu premierul Ponta. Franţa a fost mereu deschisă şi a sprjinit demersurile României", mai afirmă premierul francez.

 

În Schengen, dar în două trepte

 

În privinţa aderării României la Spaţiul Schengen, şeful Guvernului de la Paris a precizat că Franţa doreşte aderarea României în două trepte, mai întâi cu spaţiul aerian, apoi cu cel terestru, după ce acestea vor fi asigurate în ceea ce priveşte criminalitatea.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu i-a mulţumit oficialului francez pentru vizita la Bucureşti: "Ţin să încep prin a vă mulţumi mult pentru sprijinul pe care Franţa, alături de Germania, ni l-au dat zilele trecute la Bruxelles să obţinem un nou acord de asistenţă cu UE şi Fondul", a afirmat preşedintele.

Traian Băsescu a mai spus că problema minorităţii roma este una urgentă pentru România, care şi-o asumă, însă trebuie găsite şi soluţii în plan european pentru rezolvarea acesteia: "A treia problemă este o problemă de imagine, dar ne-o asumăm. E problema legată de minoritatea roma şi aici trebuie să găsim soluţii care să rezolve în mod european problema acestei minorităţi".