Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Renate Weber la RFI, despre Roşia Montană: Situl arheologic nu merită distrus pentru exploatarea auriferă!

renate-weber-rfi-rosia-montana-situl-arheologic-nu-merita-distrus-exploatarea-aurifera.jpg

Renate Weber îşi menţine dubiile privind proiectul de la Roşia Montană.

"Compania care ar urma să dezvolte proiectul Roşia Montană este una de tipul "hit and run" ("loveşte şi fugi"-n.r.). Semnele de întrebare privind proiectul aurifer rămân chiar şi după includerea lui în Planul Naţional de Investiţii. Contractul actual privind Roşia Montană trebuie publicat". Declaraţiile au fost făcute la RFI de europarlamentarul liberal, Renate Weber.

Proiectul Roşia Montană a fost inclus în Planul Naţional de Investiţii şi Locuri de Muncă, lansat joi de Guvern. Investiţia este prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu", unde "beneficiul statului să ajungă la 78% din ceea ce generează acest proiect".

Negocierile vor fi finalizate până în luna septembrie, iar decizia finală va aparţine Parlamentului, a declarat premierul Victor Ponta.

Renate Weber spune că îşi păstrează dubiile asupra acestui proiect: "Sunt câteva date care mie personal îmi sunt în continuare neclare, în sensul în care nu am înţeles foarte exact la ce se va referi legea care urmează să fie trimisă în Parlament. Nu ştiu dacă legea se referă la includerea investiţiei de la Roşia Montană în Planul Naţional de Investiţii. Dar trecând peste acest aspect, o să vă spun că eu aveam câteva obiecţii mari în ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană şi că în acest moment ele rămân valabile, rămân în picioare. Era vorba de cât anume ar câştiga statul român, dacă acest proiect ar demara, pentru că nu văd de ce România ar accepta să-i fie luată o bogăţie naturală care există acolo şi statul român să nu câştige decât te miri ce şi mai nimic. Înţeleg că se va renegocia. Am mari dubii că această companie va ceda, pentru că de ani de zile ea a investit enorm, poate "investit" cu ghilimelele de rigoare, tocmai în ideea de a câştiga enorm şi mă îndoiesc că ar accepta să aibă un câştig, aşa, rezonabil, ca să zic aşa".

 

Compania de la Roşia Montană, pusă la zid

 

Renate Weber are dubii şi în privinţa companiei care ar urma să dezvolte proiectul aurifer Roşia Montană: "O altă obiecţie majoră privea chestiunile de mediu, pentru că pentru mine, această companie nu este decât genul ăla de creaţie "hit and run" ("loveşte şi fugi"-n.r.), deci o companie creată ad-hoc pentru acest proiect, care dacă la sfârşit falimentează, fără să-ţi asigure toată reecologizarea zonei, nu mai ai ce să-i faci. Să vedem în ce măsură se va putea discuta pe ideea de a plăti din timp, de a depozita banii, în aşa fel încât statul român să fie sigur că la sfârşit ar putea să reecologizeze pe banii companiei".

Europarlamentarul liberal vorbeşte şi de impactul proiectului de la Roşia Montană asupra sitului arheologic din zonă: "Sigur că rămâne şi chestiunea culturală, în sensul în care situl arheologic de la Roşia din punctul meu de vedere nu merită distrus pentru această exploatare. Un alt stat în locul nostru ar fi făcut orice era posibil pentru ca zona aceea să fie zonă protejată UNESCO".

 

Renate Weber, în dezacord cu Guvernul pe tema Roşia Montană

 

Renate Weber spune că nu se simte obligată să fie de acord cu Executivul în privinţa proiectului aurifer de la Roşia Montană: "Guvernul va lua deciziile pe care le va lua, dar asta nu înseamnă că eu trebuie să fiu de acord cu orice. Eu am obiecţiile mele, care deocamdată sunt acolo".

Eurodeputatul liberal cere desecretizarea contractului pentru Roşia Montană: "Eu înţeleg că se discută în acest moment de o renegociere a acordului, un lucru care mi se pare interesant. Foarte bine că se discută de o renegociere, dar înainte de o renegociere, oare n-ar vrea compania să fie de acord cu publicarea contractului care există azi?".

 
Renate Weber, intervievată de Cosmin Ruscior, despre includerea proiectului Roşia Montană în Planul Naţional de Investiţii