Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mohamed Morsi, anchetat de Parchetul egiptean

morsi-mohamed-sursa-australian.jpg

Mohamed Morsi (Sursa: The Australian)

După ce a declarat în repetate rânduri că fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi nu este anchetat şi se află într-un loc sigur, armata începe asaltul împotriva fostului preşedinte islamist. Morsi va fi cercetat pentru mai multe presupuse infracţiuni în legătură cu evenimentele din perioada înlăturării sale de la putere.

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi, înlăturat de la putere de armată la începutul lunii, este anchetat de Parchetul General din Egipt. Procurorii cercetează o serie de sesizări împotriva fostului preşedinte islamist şi a liderilor mişcării Fraţia Musulmană, scrie BBC.

Este vorba despre acuzaţii referitoare la presupuse activităţi de spionaj, instigare la uciderea protestatarilor, atacarea unităţilor militare.

Duminică, procurorii egipteni l-au interogat pe fostul preşedinte în legătură cu circumstanţele în care a evadat din închisoare în 2011, existând suspiciuni că ar fi fost ajutat de Hezbollah şi Hamas, în timpul revoltei care a condus la înlăturarea fostului preşedinte Hosni Mubarak.

Morsi, susţinut de premierul Turciei

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, afirmă că Mohamed Morsi, demis de armată, este singurul preşedinte legitim al Egiptului, conform ziarului turc Today's Zaman, citat de AFP şi Mediafax.

"În acest moment, din punctul meu de vedere, preşedintele Egiptului este Morsi, întrucât a fost ales de popor", a declarat Erdogan.

"A nu ţine cont de această situaţie înseamnă a ignora poporul egiptean. (...) Am respecta regimul actual dacă ar fi rezultat în urma alegerilor, nu a unei lovituri de stat", a insistat premierul conservator turc.