Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Creţu, despre comisarul european: Poate că Cioloş ar fi o idee bună; am văzut o listă cu opt nume de potenţiali comisari

Corina Creţu spune la RFI că a văzut "zilele trecute o listă care circulă pe la Comisia Europeană, cu vreo opt nume de potenţiali comisari în dreptul României". Europarlamentarul PSD precizează că primul pe listă era actualul comisar pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

Corina Creţu nu ar avea nimic împotrivă ca Dacian Cioloş să continue în calitate de comisar european: "Înţeleg că din punct de vedere profesional, nu i se poate reproşa nimic domnului Cioloş. Dânsul a reprezentat PPE-ul până acum, dar România a făcut o figură bună în ultimii cinci ani. Singura mea obiecţie ar fi că nu are apartenenţă politică şi practic, rezultatul alegerilor (europene din România-n.r.) nu ar fi reflectat, dar faţă de persoana domnului Cioloş n-am absolut nici o obiecţie".

Ea crede însă că "este prematur să vorbim. Domnul Juncker va fi ales de Parlamentul European în următoarea sesiune de la Strasbourg, peste două săptămâni, după care va contacta guvernele naţionale pentru a decide cine vor fi candidaţii la CE. Am văzut că domnul preşedinte Băsescu spune că există această înţelegere între premier şi dânsul pentru domnul Cioloş şi poate că ar fi o idee bună, pentru a nu mai stârni alte dezbateri".

"Pe de altă parte, există această preocupare de a fi reflectat rezultatul alegerilor în ansamblul Uniunii Europene, în compoziţia viitoare a Comisiei Europene, precum şi egalitatea de gen. Deci vor fi multe lucruri care se vor ajusta", spune ea.

Corina Creţu precizează că a văzut "zilele trecute o listă care circulă pe la Comisia Europeană, sunt vreo opt nume de potenţiali comisari în dreptul României. Sigur, primul era domnul Cioloş, dar eu cred că sunt numai speculaţii ce putem face la această oră".

 
Corina Creţu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre postul de comisar european