Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Merkel şi acţiunile de spionaj american

merkel-ard-14-7-13.jpg

Merkel şi acţiunile de spionaj american

"Scopul nu scuză mijloacele”, a precizat Angela Merkel într-un interviu acordat televiziunii publice germane în care s-a referit, pe larg, la scandalul iscat în urma dezvăluirilor legate de practicile serviciului secret american NSA. În acelaşi interviu, Merkel a propus armonizarea reglementărilor europene privind protecţia datelor personale. Opoziţia germană continuă să critice guvernul, reproşîndu-i o prea mare indulgenţă faţă de SUA.

După alegerile generale, din toamnă, noul parlament urmează să înfiinţeze o comisie de anchetă care va cerceta operaţiunile secrete şi implicarea serviciilor germane. Guvernul german va insista şi după vizita ministrului de interne, Hans-Peter Friedrich, la Washington, ca întreaga afacere legată de scandalul interceptărilor de către serviciul secret american NSA (National Security Agency) să fie clarificată. Serviciul secret american trebuie să respecte legile existente, a declarat cancelara Angela Merkel într-un amplu interviu acordat televiziunii publice germane,ARD:

 „Aştept din partea guvernului american o promisiune limpede că, în viitor, pe pămînt german vor fi respectate legile germane. Suntem parteneri şi prieteni. Facem parte dintr-o alianţă comună de apărare şi trebuie să ne putem baza unul pe celălalt.”  Sprijinul reciproc în lupta contra terorismului, a precizat Merkel în continuare, este importantă, însă: „Din perspectiva noastră, scopul nu scuză mijloacele”.

În acelaşi interviu, şefa guvernului federal a cerut iniţierea unei acord internaţional care reglementează protecţia datelor. În cursul consultărilor pentru un astfel de acord, a anunţat Merkel, Germania va insista ca „firmele europene să dezvăluie pentru cine sunt destinate datele”. În plan naţional, datele nu mai pot fi protejate, a explicat cancelarul. Chiar dacă în Germania există o lege privind protecţia datelor, aceasta nu se poate aplica în cazul unei firme ca Facebook, înregistrată în Irlanda. În acest caz se aplică legislaţia irlandeză. „Din cauza aceasta avem nevoie de reglementări europene unice”, a adaugat ea.

Merkel a precizat că guvernul ia în serios îngrijorarea întemeiată a populaţiei privind folosirea datelor lor în afara Germaniei.

Opoziţia nu împărtăşeşte acest punct de vedere. Candidatul social-democrat la funcţia de cancelar, Peer Steinbrück, i-a reproşat Angelei Merkel că şi-a încălcat jurămîntul, propunînd înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă care să cerceteze întreaga afacere. Voce Nahles – „Die massenhafte Verletzung deutscher Bürgerrechte durch ausländische Geheimdienste stößt bei Merkel offensichtlich auf Desinteresse.”

„Încălcarea masivă a drepturilor civice de către un serviciu secret străin stîrneşte la Merkel, în mod evident, doar dezinteres”, a declarat televiziunii ARD Andrea Nahles, care ocupă funcţia de secretar general al Partidului Social-Democrat (SPD). Ea s-a mirat de faptul că Angela Merkel a afirmat că nu ştie nimic despre activităţile NSA, întrebîndu-se retoric, „oare cine guvernează în această ţară?” Ministrul german de interne, Friedrich, care a fost la sfîrşitul săptămînii trecute în America pentru a afla ceva în legătură cu interceptările NSA, a fost şi el aspru criticat, după ce a declarat că nu există vreo înţelegere între NSA şi serviciile germane privind „spionarea cetăţenilor”. În consecinţă, şi ecologiştii cer înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în legislatura următoare.

Ziarul de mare tiraj, „Bild”, a relatat luni că serviciul federal de informaţii externe (Bundesnachrichtendienst – BND) ştia de ani de zile despre activitatea NSA. În ultimii ani, BND-ul a apelat la ajutorul NSA în cazul răpirii unor cetăţeni germani. Datele transmise BND au fost culese de NSA şi făceau parte din informaţiile stocate în urma interceptărilor totale a convorbirilor telefonice şi mailurilor. Alte detalii despre această cooperare nu pot fi date publicităţii, pentru că, potrivit unui purtător de cuvînt al guvernului german, citat de ziarul „Bild”, ele constituie secrete de stat. Aceste secrete pot fi comunicate doar comisiei parlamentare de supraveghere a serviciilor.