Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Intervenții diplomatice în criza din Ucraina. Ciocnirile armate în estul țării continuă

Preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul Germaniei Angela Merkel îi cer preşedintelui rus Vladimir Putin ”să intervină pe lângă separatişti pentru a-i determina să participe la negocieri în vederea unui acord cu autorităţile ucrainene”. În acest timp, în estul Ucrainei, nouă grăniceri au fost răniţi într-un bombardament cu mortiere declanşat de către rebeli proruşi.

Francois Hollande și Angela Merkel au vorbit la telefon cu Vladimir Putin, în legătură cu situaţia din Ucraina, a anunţat, într-un comunicat, Palatul Elysée.

Cei doi lideri occidentali ”au subliniat importanţa aplicării acordului încheiat miercuri la Berlin între miniştrii de externe francez, german, ucrainean şi rus pentru o încetare bilaterală a focului”, adaugă comunicatul, care precizează că Francois Hollande şi Angela Merkel urmează să discute la telefon, tot joi, şi cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

”Hollande şi Merkel i-au cerut preşedintelui rus să favorizeze organizarea unei reuniuni a grupului de contact înainte de 5 iulie, pentru stabilirea condiţiilor de încetare a focului”, adaugă comunicatul dat publicităţii de Palatul Elysée.

Liderii francez şi german ”i-au cerut preşedintelui Putin să intervină pe lângă separatişti pentru a-i determina să participe la negocieri în vederea ajungerii la un acord cu autorităţile ucrainene”, menţionează comunicatul.

De asemenea, Angela Merkel şi Francois Hollande şi-au exprimat susţinerea pentru propunerea făcută la Berlin în vederea controlului la frontiera ruso-ucraineană.

Miniştrii de Externe ai Ucrainei, Rusiei, Germaniei şi Franţei au făcut miercuri apel, la sfârşitul unei întrevederi la Berlin, la o reuniune a grupului de contact până la 5 iulie în încercarea de a calma situaţia din Ucraina.

De asemenea, cei patru miniştri au convenit că posturile de frontieră ruso-ucrainene trebuie să revină sub controlul Kievului.

Confruntările continuă în estul Ucrainei

Nouă grăniceri ucraineni au fost răniţi într-un bombardament cu mortiere declanşat joi de către rebeli proruşi asupra postului de frontieră de la Doljanskii, transmite France Presse. Controlul acestui post de frontieră fusese preluat de către armata ucraineană marți.

Tirurile, care au durat o jumătate de oră, joi dimineaţa, au fost efectuate de pe teritoriul rus, din apropiere de postul de frontieră rusesc Novoşahtinsk, acuză grănicerii ucrainieni într-un comunicat.

”În acest fel mercenarii caută să-i discrediteze pe militarii ucraineni şi să preia din nou controlul asupra postului de frontieră, pe care l-au pierdut (marţi), dar şi asupra unui segment al frontierei de stat”, se arată în document.

Potrivit Kievului, insurgenţii sunt susţinuţi de mercenari recrutaţi în Rusia.

Jurnalişti AFP care au fost miercuri la postul Doljanskii, au văzut la faţa locului urmele lăsate de bătălia dură purtată de armată pentru preluarea controlului asupra postului de la rebeli.

Două clădiri au devenit un morman de fiare contorsionate şi de mobilier calcinat.

Preluarea controlului asupra frontierei ruso-ucrainene, din care unele segmente se află pe mâna insurgenţilor proruşi, este unul dintre principalele obiective ale ”operaţiunii antiteroriste” relansate de Kiev după expirarea, luni seara, a unui armistiţiu.

Nou ministru al apărării în Ucraina

Valerii Gheletei, fost şef al Serviciului pentru protecţia personalităţilor publice, a devenit joi ministru al apărării în Ucraina, după ce Parlamentul ucrainean a aprobat desemnarea acestuia în funcţie, la propunerea preşedintelui Petro Poroşenko.

Parlamentul a aprobat, de asemenea, şi nominalizarea altui militar de carieră, generalul Viktor Mujenko, format în fosta URSS şi care s-a aflat la post în Irak în perioada 2003-2004, la conducerea Statului Major.

Aceste două posturi-cheie sunt ocupate de noi titulari în contextul în care forţele armate ucrainene sunt angajate într-o ”operaţiune antiteroristă” în estul ţării împotriva rebelilor proruşi.