Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stolojan: Viitorul partid s-ar putea numi PNL-PDL sau PNL-CD

stolojan_viitorul_partid_putea_numi_pnl_pdl_sau_pnl_cd.jpg

Liderii PDL şi PNL pregătesc fuziunea.

Dacă PNL şi PDL se împiedică de nume, atunci nu merită să facă nici fuziune, nici alianţă şi nici să mai discute de unificarea dreptei. Iată ce spune într-un interviu la RFI europarlamentarul PDL, Theodor Stolojan. El propune ca partidul rezultat în urma fuziunii să se numească PNL-PDL sau PNL-CD.

Theodor Stolojan crede că PDL şi PNL pot ajunge la un acord asupra numelui partidului rezultat în urma fuziunii: "Eu cred că se poate ajunge la o soluţie fără nici un fel de probleme. V-aş da un exemplu: există în Parlamentul European grupul deputaţilor, care face parte din Partidul Popular European, care a fost întotdeauna cel mai numeros grup, cel mai puternic grup politic din PE. Atunci când în acest grup au dorit să intre conservatorii britanici care aveau un număr mult mai mic decât grupul politic al PPE, s-a adoptat formula "grupul politic PPE-CD", adică conservatorii democraţi din Marea Britanie. Deci formule se pot găsi, păstrând identitatea PNL-ului, pe care nimeni nu doreşte să o schimbe, formule se găsesc. Este necesară o anumită deschidere (...). Dacă cele două partide, PNL şi PDL, se împiedică de nume, atunci practic, nu merită nici să facă fuziune, nici alianţă şi nici să mai discute de unificarea dreptei".

Întrebat cum s-ar putea numi viitorul partid, europarlamentarul PDL a răspuns: "Eu pot da o părere, dar nu este aici nici timpul, nici eu nu sunt cea mai indicată persoană, nu fac parte din echipa de negociere, dar eu cred că se pot găsi soluţii. De exemplu, noul partid să se numească PNL-PDL sau PNL-CD, de la Creştin Democraţia. Pentru că ideea este nu să avem un partid care prin nume se adresează de fapt aceluiaşi electorat. Noi dorim ca această fuziune să adauge la electoratul pe care îl au ambele partide. De exemplu, acei cetăţeni români care sunt ferm convinşi că valorile creştin-democratice ar trebui să reprezinte o parte esenţială din structura noului partid, ar trebui să regăsească aceste lucruri şi în denumirea partidului".

 
Theodor Stolojan, intervievat de Cosmin Ruscior, despre fuziunea PDL-PNL