Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aviaţia israeliană a desfăşurat 160 de raiduri în Fâşia Gaza împotriva Hamas

fasia_gaza.jpg

Atacuri Fasia Gaza

Aviaţia israeliană a desfăşurat 160 de raiduri în Fâşia Gaza împotriva Hamas în cursul nopţii trecute ca răspuns la continuarea tirurilor de rachetă către Israel. Miercuri cel puţin cinci rachete au fost lansate către Tel-Aviv şi periferia sa şi au fost interceptate de sistemul Iron Dome.

Purtătorul de cuvânt al armatei a declarat pentru postul militar de radio că au fost vizate zece posturi de comandament ale Hamas, "numeroase tuneluri" dar si două case "ale unor şefi militari ai Hamas".

Oficialul a precizat că operaţiunea lansată de armata israeliană se va extinde în următoarele zile refuzând să ofere detalii despre planurile unei operaţiuni terestre de mare anvergură în Fâşia Gaza.

Cabinetul de securitate israelian a autorizat marţi convocarea a 40.000 de rezervişti în anticiparea unei posibile operaţiuni la sol.

Întăriri au fost mobilizate la frontiera cu Gaza, unde jurnaliştii AFP au văzut trupe, tancuri şi transportoare.

Aripa militară a mişcării islamiste palestiniene Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, a revendicat, marţi seara, tirurile de rachete lansate asupra oraşelor israeliene Ierusalim, Tel Aviv şi Haifa, relatează AFP.

"Pentru prima oară, Brigăzile Ezzedine al-Qassam au atacat Haifa cu o rachetă de tip R160, Ierusalimul ocupat cu patru rachete de tip M75 şi (oraşul) Tel-Aviv cu patru rachete de tip M75", au afirmat brigăzile într-un comunicat.

Trei explozii violente au zguduit Ierusalimul, marţi seara, la puţin timp după ce sirenele au răsunat în oraş. La Ierusalim, sirenele au răsunat în jurul orei 19.00 GMT (22.00, ora României). La puţin timp după, trei explozii violente au zguduit oraşul, potrivit aceleiaşi surse.

Sirene au răsunat şi în nordul Israelului, la Tel Aviv.

Mai devreme în cursul serii, sirenele de alertă au răsunat la Tel Aviv, la 60 de kilometri nord de Fâşia Gaza, după care o rachetă a fost interceptată de sistemul de apărare Iron Dome, potrivit armatei.

Autorităţile israeliene au deschis toate adăposturile antiaeriene de la Tel Aviv şi Ierusalim.

Armata israeliană a lansat o vastă ofensivă aeriană împotriva Fâşiei Gaza şi s-a declarat pregătită în faţa unui atac terestru.

Cel puţin 17 palestinieni, printre care un copil şi trei adolescenţi, au fost ucişi, marţi, în raiduri aeriene israeliene asupra enclavei palestiniene, iar alţi peste o sută răniţi.