Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Frunda: Dacă Băsescu îl respinge pe Silaghi, Ponta îl poate propune a doua oară, iar preşedintele nu mai poate refuza

frunda-basescu-respinge-silaghi-ponta-poate-propune-doua-oara-presedintele-nu-mai-poate-refuza.jpg

Ovidiu Silaghi, propus pentru postul de ministru al Transporturilor

Preşedintele Traian Băsescu fie vrea să-i întindă o capcană premierului, în calitatea acestuia de ministru interimar al Transporturilor, fie vrea să se implice în privatizarea CFR Marfă. Iată ce spune la RFI Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta. Asta în condiţiile în care preşedintele amână acceptarea liberalului Ovidiu Silaghi ca ministru al Transporturilor.

Gyorgy Frunda afirmă că "politic şi juridic, ca finalitate, decizia Guvernului până la urmă trebuie să fie acceptată de către preşedinte, chiar dacă el nu este de acord cu numirea unui ministru, în speţă a domnului Silaghi şi respinge numirea acestuia, Guvernul poate face a doua oară aceeaşi numire şi atunci preşedintele nu are încotro".

"Cred că preşedintele Băsescu, aşa cum s-a aflat, vrea ca domnul Silaghi să ajungă ministru cât mai târziu şi vrea, aşa cum a şi declarat-o, ca privatizarea CFR-ului să fie făcută de către ministrul interimar. Ce se ascunde în spatele acestei dorinţe, ce cărţi are în mânecă, asta nu ştiu, dar e probabil, cunoscând personalitatea preşedintelui republicii, să-i întindă o capcană premierului să ia o anumită decizie, în calitate de ministru interimar al Transporturilor sau să ia o decizie pe care să o discute şi să ajungă la un compromis cu el", apreciază consilierul onorific al premierului.

"Cred, cunoscându-i personalitatea preşedintelui republicii, că vrea să se implice în privatizarea CFR Marfă şi vrea ca voinţa lui să fie discutată, negociată, cu Guvernul, bineînţeles, prin premier, care are dubla calitate şi cea de ministru al Transporturilor, chiar dacă este doar ministru interimar. Desigur, premierul poate să renunţe la interimar şi să numească alt ministru interimar, ceea ce Constituţia şi legile îi permit, dar cred că nu face bine stabilităţii politice din România, la care am ajuns foarte greu în ultimul an. Cred că este un factor perturbator în relaţiile României atât în UE, cât şi cu partenerii economici. Acum când se văd posibilităţi de investiţii în România, cred că ar fi mai înţelept să se numească ministrul definitiv la Transporturi, care să-şi asume răspunderea politică şi juridică pentru deciziile pe care le va lua", mai declară Frunda.

Actualizare ora 18 :

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni, că va lua în 23 august o decizie definitivă privind numirea lui Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor.

"Voi lua o decizie definitivă cu privire la domnul Silaghi pe 23 august (...) Voi lua o decizie vineri, 23 august, dacă resping sau, cu toate argumentele pe care le-am adus, dacă accept. Dar până atunci, ar fi timpul să se semneze sau să se respingă semnarea contractului de privatizare. Nu aş vrea să îl văd pe Silaghi, chiar aşa cum e, că devine ţapul ispăşitor al unei operaţiuni de privatizare eventual de tip Oltchim", a spus Băsescu.

Potrivit preşedintelui, mandatul interimar la Transporturi expiră pe 25 august, dar această dată pică duminică.

El a subliniat că, în consecinţă, va lua pe 23 august o decizie legată de Silaghi.

Gyorgy Frunda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Ovidiu Silaghi la Transporturi