Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Funeriu: Obligatoriu, trebuie sesizată CC privind modificările din educaţie; este un viol la adresa învăţământului

Modificările aduse legii educaţiei sunt "un viol la adresa învăţământului din România". O spune la RFI fostul ministru de resort, Daniel Funeriu. El se teme că în urma acestor modificări, "sistemul de educaţie din România devine o ameninţare la adresa copiilor şi studenţilor".

Daniel Funeriu critică modificările aduse legii educaţiei: "M-am exprimat asupra acestui subiect, sigur, într-un mod puţin colorat, dar pe care îl menţin. Aş vrea să pot să spun altceva, dar nu pot: este un viol la adresa educaţiei din România. În urma acestor modificări, sistemul de educaţie din România devine o ameninţare la adresa copiilor şi nicidecum un sprijin la adresa lor. Copiilor şi studenţilor, evident".

Ce efecte ar putea avea modificările aduse legii educaţiei? "Global spus, scăderea standardelor în tot ceea ce înseamnă atât învăţământul preuniversitar, cât şi învăţământul superior şi osificarea mai ales în sistemul de învăţământ superior, osificarea unor oameni în funcţii de conducere, care practic, sunt sau ar fi acolo fără nici o legătură cu performanţa lor", crede Funeriu.

S-ar impune sesizarea Curţii Constituţionale? "Obligatoriu, pentru că o serie de măsuri din această Ordonanţă de Urgenţă au fost deja declarate neconstituţionale de Curte. Deci practic, Curtea Constituţională de-a lungul timpului a declarat neconstituţionale o serie de lucruri în educaţie. Ei bine, exact aceste lucruri declarate în trecut neconstituţionale au fost acum introduse prin Ordonanţă de Urgenţă în corpul legii. Deci obligatoriu, Curtea trebuie sesizată şi după aceea să decidă Curtea Constituţională, dar sesizarea Curţii este obligatorie", consideră fostul ministru al Educaţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că face apel la Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, pentru ca acesta să facă întâmpinare la Curtea Constituţională cât mai curând, privind modificarea legii educaţiei.

Modificările la legea educaţiei sunt bune şi pot fi corectate în Parlament, dacă "este ceva care a scăpat", a declarat recent premierul Victor Ponta.

OUG prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de Bacalaureat, posibilitatea ca rectorii de la stat să fie în funcţie pe viaţă şi reintroducerea doctoratului la frecvenţă redusă.

 
Daniel Funeriu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre modificările aduse legii educaţiei