Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mircea Toader: Privatizarea CFR Marfă a eşuat!

mircea-toader-privatizarea-cfr-marfa-esuat.jpg

Privatizarea CFR Marfă, plimbată între Guvern şi Preşedinţie.

Premierul Victor Ponta trage de timp, pentru a-i permite câştigătorului licitaţiei pentru CFR Marfă să găsească banii necesari. O spune la RFI liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader. El susţine că privatizarea CFR Marfă e deja un eşec.

Mircea Toader precizează că "se ştia dinainte că chiar în CSAT a fost o discuţie referitoare la importanţa acestei companii strategice (...). După părerea mea, (privatizarea CFR Marfă-n.r.) este eşuată din două motive. În primul rând, faptul că nu a curăţat compania de orice mijloace fixe sau de tot felul de terenuri, imobile, care n-au nici o legătură cu activitatea de transport. Iar ceea ce a făcut Guvernul, a intra în Guvern şi a da o aprobare, prin Hotărâre de Guvern să aprobe privatizarea, când ea a fost aprobată ca strategie nu-i altceva decât o tergiversare, se încearcă o tergiversare a încheierii contractului, a fost negociat, a fost declarat un câştigător, s-au stabilit 60 de zile pentru plată, trebuia semnat de-acum o lună de zile de către comisia de privatizare şi cel care a câştigat".

 

CFR Marfă va fi "în cădere liberă"

 

În opinia liderului deputaţilor PDL, "efectele se văd foarte clar. În perioada aceasta compania va fi într-o cădere liberă şi-aşa era foarte critică activitatea pe care o ducea, dar ca în orice activitate, ştiind că urmează altă conducere, altă organizare, toată activitatea este într-un declin total. Cine este vinovat? Faptul că premierul Ponta este ministru interimar şi el este practic responsabil de finalizarea privatizării, altfel era fostul ministru Fenechiu, el trebuia s-o încheie. De ce face acest lucru? A încercat şi poate încearcă în continuare să-l sprijine pe cel care a câştigat licitaţia şi pentru a-i asigura un timp mai îndelungat pentru a găsi eventual banii, care-s foarte greu de găsit în ziua de astăzi pentru astfel de condiţii".

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, a declarat pentru Mediafax că CSAT nu poate aviza contracte de privatizare, iar premierul Victor Ponta nu cunoaşte obiectul de activitate al Consiliului şi încearcă să fugă de responsabilitate în privinţa privatizării CFR Marfă.

De partea sa, Guvernul aşteaptă o decizie în prima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind CFR Marfă, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei neavând dreptul legal să exprime poziţii în numele CSAT din a cărui componenţă nu face parte, afirmă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu. Argumentul Executivului este că CFR Marfă este o companie strategică şi se înscrie astfel în atribuţiile CSAT.

 
Mircea Toader, intervievat de Cosmin Ruscior, despre privatizarea CFR Marfă