Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


“Washington-ul nu e sincer”, acuză Siria

Washington-ul furnizează armament insurgenţilor deşi pledează pentru soluţionarea pe cale politică a crizei siriene, acuză regimul de la Damasc. În acest timp, o organizaţie non-guvernamentală anunţă că peste 2.000 de oameni au fost ucişi de la începerea postului Ramadanului.

“Decizia Washington-ului de înarmare a grupurilor teroriste din Siria demonstrează că Statele Unite alimentează criza, evidenţiind lipsa de sinceritate atunci când afirmă că preferă o soluţie politică”, afirmă un oficial din cadrul ministerului sirian de externe. Declaraţia vine în contextul în care în luna iunie Statele Unite anunţau că analizează posibilitatea acordării unui sprijin militar direct Consiliului suprem al rebeliunii siriene, de opoziţie.

Statele Unite şi Rusia propun organizarea unei conferinţe la Geneva în încercarea de stimulare a negocierilor între regimul Bashar al-Assad şi insurgenţi.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict armat între forţele insurgente ale opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad. Bilanţul confruntărilor este, potrivit estimărilor ONU, de cel puţin 95.000 de morţi.

Mii de morţi în postul Ramadanului

În acest timp, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizaţie non-guvernamentală cu sediul la Londra, anunţă că peste 2.000 de oameni au fost ucişi în conflictul din Siria de la începerea postului Ramadanului, pe 10 iulie. Majoritatea victimelor sunt insurgenţi şi membri ai serviciilor de securitate.

Numărul combatanţilor ucişi se ridică la 1.323. Dintre cei 816 insurgenţi care au murit, 545 erau civili, 30 dezertori, iar 241, combatanţi străini. Dintre cei 507 agenţi ai serviciilor de securitate ucişi, 438 erau militari, iar 69 membri ai forţelor rezerviste.

Începând din 10 iulie, au murit şi 639 de civili, inclusiv 99 de femei şi 105 copii. Cincizeci şi două de cadavre nu au fost identificate.

 

692