Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Două femei la vârful UE?

ue1.jpg

Două femei la vârful UE?

Cu două zile înainte de summitul UE din 16 iulie, devine clar că cel puțin o femeie este preferată pentru o înaltă poziție, probabil cea de președinte al Consiliului European. Dar si postul de Înalt Reprezentant este vizat de cel puțin o candidată, dacă nu chiar de două. Iar în presa europeană, speculațiile curg.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan

Două nume sunt fără oprire vehiculate la Bruxelles în aceste zile: Helle Thorning-Schmidt, Prim Ministru danez pentru poziția de președinte UE și Federica Mogherini ( ministru italian de externe) pentru poziția de Înalt Reprezentant.

Cea din urmă are și o concurentă, în persoana bulgaroaicei Kristalina Georgieva.

Cuplul Mogherini -Thorning-Schmidt ar reprezenta un echilibru imperfect de reprezentare politica la vârful UE avînd vedere că amândoua sunt socio-democrate,  pe când cu creștin-democrata Kristalina la externe, balanța ar fi perfectă.

Mogherini, Georgieva sau un bărbat?

Mai mult decât în urmă cu cinci ani, când postul de Înalt Reprezentant era nou și interesant, acesta are acum o importanță strategică.

În plină criză  ucraineană, declanșată dintr-un diferend ruso-european și gestionata destul de timid de diplomațiile europene și de Înaltul Reprezentant Cathy Ashton, UE are nevoie de o personalitate puternică în acest rol. Criza din Orientul Mijlociu precipită și ea lucrurile.

Numele Federicai Mogherini este de actualitate, EUobserver considera nominalizarea ei aproape sigură, dar ea este contestată de tarile baltice si de Polonia, spune Financial Times. Acestea ii reproseaza Italiei de a fi blocat sanctiuni dure împotriva Rusiei.

Alte state îi reproșează Federicăi lipsa de experiență. Ea are 41 de ani și este ministru de externe de doar câteva luni.

UE nu își mai permite să continue să fie reprezentată în exterior de femei neexperimentate  în arta diplomației. Pe Cathy Ashton nici armata de consilieri și specialiști în comunicare care o înconjoară, nu  a reușit s-o aducă la o linie de plutire.

Polonia vede aici o ocazie de a-și promova propriul candidat, pe tânărul, dinamicul , neînfricatul și anglofonul by excellence Radek Sikorski . Ochi albaștri, statură impunatoare, diplomat fin, dar și negociator dur pe străzile Kievului aflat în iarna în plin război, Sikorski părea să fie omul ideal pentru UE.

Între timp, europenii au realizat că Radek cel Frumos are aceeași inflexibilitate față de Rusia, la fel  ca restul compatrioților săi, or UE are nevoie de un dialog continuu cu Vladimir Putin.

În plus, incidentul diplomatic dintre  Polonia și  SUA a plecat de la afirmațiile deplasate facute în privat de Sikorski. Aceasta îl pune pe Radek într-o lumină proastă față de partenerii transatlantici cu care UE este tocmai pe cale de a negocia un acord comerical istoric...

Ar exista însă un alt diplomat de carieră, fost reprezentant al UE în Bosnia și susținător al cauzei pierdute a Parteneriatului Estic, suedezul Carl Bildt. Extrem de activ pe rețelele de socializare și deloc rezervat când vine vorba de a-si exprima opinia, Bildt "se vinde" de multe luni de zile. Numele sau este citat de presa.  

Dar europenii n-au uitat că trebuie să rămână corecți față de propriile angajamente luate și să promoveze candidaturi feminine.

În acest caz, spun surse apropiate negocierilor, tot bulgaroaica Kristalina Georgieva are cele mai multe șanse, în ciuda lipsei aparente de susținere a propriului sau guvern.

Georgieva, actual comisar european al ajutorului uanitar, a aparut la Bruxelles în 2009 pe neasteptate pentru a o înlocui pe candidata Bulgariei, nepregatita si nepotrivita - Rumiana Jeleva- la functia de comisar european.

Georgieva, careia nu i s-a reprosat la început decât faptul ca nu vorbeste franceza, a facut treaba buna si mai ales, n-a facut valuri.

O președintă a UE

Schimbare radicală în aspectul Președintelui UE : acesta nu va mai fi bărbatul mărunt cu figura plecată și (falsul) modest de pâna acum.

 Fostului prim ministru belgian , poet si nu mai putin nationalist decât fratii lui flamanzi,  Herman Van Rompuy, i se pregătește o succesoare plina de farmec: Helle Thorning-Schmidt.

Înalta, blonda, sensuala, celebra pentru a fi făcut-o geloasă pe Michelle Obama, Helle este, între altele, si nora fostului vice presedinte al Comisiei Europene, britanicul Neil Kinnock.

În contrast cu postul de reprezentare în exterior a Inaltului Reprezentant, cel de Presedinta a UE este unul de amfitrioana.

Ea va convoca și va găzdui summiturile UE la Bruxelles, îi va primi pe toți înaltii oaspeți ai UE și împreuna cu Presedintele Comisiei Europene va călători în diferite capitale pentru reuniuni cu țările din afara UE.

În acest moment, numele lui Helle Thorning-Schmidt se afla in cursa destul de singuratic. Câteva alte zvonuri venite din nordul Europei s-au stins.

In 16 iulie, în ajunul zilei în care Angela Merkel sarbatoreste 60 de ani, liderii UE vor decide daca doua femei vor ocupa posturile la nivel înalt.

Merkel vrea sa termine repede reuniunea, prevazuta pentru ora 17h, de aceea presa speculeaza ca summitul s-ar putea totusi încheia fara un acord definitiv privind unul dintre cele doua posturi.