Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Egipt: Morsi, acuzat de complot cu Hamas

egipt-morsi-acuzat-complot-hamas.jpg

Portretul preşedintelui destituit al Egiptului, Mohamed Morsi (Foto: Reuters/Khaled Abdullah)

Un tribunal din Cairo a cerut plasarea în detenţie a preşedintelui destituit, Mohamed Morsi, pentru legături cu mişcarea palestiniană radicală Hamas. Decizia justiţiei înseamnă o "revenire în forţă" a fostei puteri Mubarak, declară Frăţia Musulmană.

Mohamed Morsi este acuzat de complot cu Hamas în timpul atacurilor împotriva Poliţiei şi al unei evadări din închisoare la începutul lui 2011, potrivit agenţiei oficiale Mena, citate de AFP.

Preşedintele destituit pe 3 iulie şi deţinut de atunci în secret de armată a fost plasat acum oficial în detenţie, pentru o durată de cel mult 15 zile.

Decizia justiţiei egiptene de a-l plasa în detenţie preventivă pe Mohamed Morsi pentru fapte care datează din ultimele zile ale regimului lui Hosni Mubarak înseamnă o "revenire în forţă" a fostei puteri, susţine Frăţia Musulmană.

Acuzaţiile "sună ca o răzbunare a fostului regim, care arată că acesta revine în forţă", declară un purtător de cuvânt al mişcării.

Între timp, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite cere armatei egiptene să-l elibereze pe Mohamed Morsi. Ban Ki-moon solicită de asemenea eliberarea altor lideri arestaţi ai Frăţiei Musulmane.

Şeful armatei egiptene, generalul Abdel Fattah al-Sissi, a dat 48 de ore Frăţiei Musulmane să se alăture procesului de reconciliere lansat după înlăturarea lui Morsi, potrivit AFP.