Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jean-Claude Juncker, ales preşedinte al Comisiei Europene

jean_claude_juncker_ales_presedinte_al_comisiei_europene.jpg

Jean-Claude Juncker (Foto: Reuters/Vincent Kessler)

Jean-Claude Juncker a fost ales preşedinte al Comisiei Europene de către Parlamentul European. Luxemburghezul a obţinut 422 de voturi din totalul de 751. Juncker a declarat între altele că nici un stat nu va mai adera la Uniunea Europeană în cei cinci ani ai mandatului său, deşi statele din Balcani ar trebui să se alăture UE.

Jean-Claude Juncker a apărat marţi în Parlamentul European moneda euro şi a afirmat că aceasta "protejează Europa". Declaraţia sa a provocat proteste din partea euroscepticilor britanici, potrivit AFP.

"Moneda unică nu divizează Europa, o protejează", a afirmat el, reamintind epoca "războaielor monetare" şi "pierderea demnităţii" statelor nevoite să accepte deprecierea monedei.

Afirmaţiile sale au provocat proteste în rândurile euroscepticilor britanici. Un eurodeputat britanic din UKIP l-a întrerupt strigând "Gunoi".

Pe de altă parte, Jean-Claude Juncker a declarat că nici un stat nu va mai adera la Uniunea Europeană în cei cinci ani ai mandatului său, deşi statele din Balcani ar trebui să se alăture UE.

Jean-Claude Juncker s-a mai pronunţat pentru un plan de investiţii în valoare de 300 de miliarde de euro, în cadrul luptei împotriva şomajului: "Există un al 29-lea stat care este pe cale să se constituie şi anume statul celor care nu au un loc de muncă (...). Mi-aş dori ca acest al 29-lea stat membru să fie reintegrat în celelalte şi propun un program de investiţii exigent, cu scopul de atinge acest obiectiv".

În altă ordine de idei, Juncker a spus că Acordul de Liber-Schimb dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite, aflat în curs de negociere, "nu va fi încheiat cu orice preţ" şi a pledat pentru mai multă "transparenţă".