Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paradă militară de amploare în Coreea de Nord

parada-militara-amploare-coreea-nord.jpg

Paradă militară în Coreea de Nord

Regimul de la Phenian a prezentat sâmbătă rachete cu rază lungă de acţiune, într-o paradă militară de amploare. Evenimentul marchează 60 de ani de la armistiţiul care a pus capăt războiului coreean. Televiziunea de stat a prezentat imagini cu o coregrafie atent pusă la punct de regimul stalinist.

Sub privirea atentă a liderului Kim Jong-un, rachetele încărcate în remorci au traversat imensa piaţă Kim Il-sung din Phenian. Zona era pavată în culorile ţării. Mii de soldaţi şi spectatori au scandat: "Îl protejăm pe Kim Jong-un cu vieţile noastre!".

Observatorii spun că parada militară nord-coreeană aminteşte de defilările sovietice şi chineze din timpul Războiului Rece.

Războiul coreean dintre anii 1950 şi 1953 s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace. Asta înseamnă că tehnic vorbind, cele două ţări sunt în continuare în stare de război.

Războiul din anii '50 a devastat Peninsula Coreea, scindată într-o parte de Nord comunistă, aliată Beijingului şi Moscovei şi o parte de Sud capitalistă, aliată Americii.

Cele două Corei sunt separate de sârmă ghimpată, turnuri de veghe şi mine. Nordul şi Sudul au evoluat diferit, atât din punct de vedere politic, cât şi social şi economic.

Frontiera trasată de Naţiunile Unite în 1953este contestată de Phenian. Coreea de Nord celebrează armistiţiul ca "ziua victoriei", la sfârşitul unui "război de eliberare a patriei".

În Coreea de Sud, comemorările sunt mult mai discrete, omagiile limitându-se la recunoaşterea contribuţiei militarilor străini, care au luptat sub drapelul ONU.