Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Posturi cheie UE, decise la Bruxelles

Pe măsură ce ne apropiem de summit-ul UE, care debutează la Bruxelles miercuri seară, devine din ce în ce mai clar că un consens pentru posturile UE la vârf va fi dificil. Liberalii vor unul dintre cele două posturi, probabil pe cel de Înalt Reprezentant.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Social-democrata daneză Helle Thorning-Schmidt pare să nu mai întrunească o majoritate în stânga europeană pentru postul de preşedintă a UE.

Drumul le este deci liber prim-miniştrilor liberali ca Mark Rutte (Olanda) şi Andrus Ansip (Estonia). Se vorbeşte chiar şi despre actualul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. În fine, din ţările baltice ar exista un candidat în persoana creştin-democratului Valdis Dombrovskis.

Ţările baltice ar putea accepta candidatura italiancei Federica Mogherini pentru postul de Înalt Reprezentant, dar cu unele condiţii. Aceste state au criticat-o pe Mogherini pentru atitudinea sa laxistă faţă de Rusia. În cazul în care Mogherini nu întruneşte unanimitatea de voturi UE, bulgăroaica creştin-democrată Kristalina Georgieva ar putea avea postul.

Numele slovacului Miroslav Lajcak, fost reprezentant al UE în Bosnia era citat şi el marţi seară. Un alt fost reprezentant la Sarajevo, suedezul Carl Bildt se afla şi el mai mult sau mai puţin în cursă. Se vorbeşte şi despre Karel de Gucht, actual comisar european belgian, un alt liberal.

În orice caz, un tandem echilibrat din punct de vedere politic trebuie ales, la fel, reprezentarea între femei şi bărbaţi trebuie să fie paritară.

Nu este exclusă opţiunea ca doar unul dintre cele două posturi la nivel înalt să fie agreat miercuri seară, celălalt fiind supus unei alte discuţii între liderii UE, în luna septembrie.

La fel de bine se poate ca numele celor două persoane să fie agreate totuşi miercuri, înainte de începerea summit-ului UE, în cadrul reuniunilor familiilor politice, care au loc tot la Bruxelles.

În 17 noiembrie 2009, numele lui Catherine Ashton a fost agreat de liderii social-democraţi cu o oră înainte de summit, în cadrul unei întâlniri la ambasada Austriei de la Bruxelles.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre posturile cheie din UE