Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eşec la Bruxelles şi altă reuniune în august

Liderii UE nu au putut ajunge la un acord miercuri noapte la Bruxelles privind cine va fi Preşedintele UE şi Înaltul Reprezentant. Ei au extins însă sancţunile împotriva Rusiei. O altă reuniune a fost convocată pentru 30 august.

Extinderea sancţiunilor împotriva Rusiei ar fi fost un eveniment dacă ea s-ar fi petrecut în orice alt summit decât cel de azi noapte, terminat cu un eşec de răsunet. Într-adevăr, companii petroliere ruseşti şi bănci vor fi sancţionate.

La fel UE vrea să îngheţe programele bilaterale finanţate de Comisia Europeană în Rusia ca şi invesţii  ale BERD şi  BEI.

Dar în tot acest timp, se aşteptau de fapt cele două nume magice: cel al Preşedintelui UE şi cel al Înaltului Reprezentant. Nu s-a ştiut la sfârşitul serii decât că Înaltul Reprezentant va fi o femeie social -democrată. Iată singurul indiciu dat presei de François Hollande.

În sala de presă germană i s-a urat " La Mulţi Ani!"  Angelei Merkel care sărbătoreşte astăzi 60 de ani. De la omologii ei, Merkel a primit un tricou de fotbal cu inscripţia: "Avem sentimentul că Europa a câştigat".

Cât despre România, aceasta susţine ca în cel puţin una dintre funcţiile la nivel înalt să se afle un  politician din est, dar nu neapărat polonezul Radek Sikorski la externe.

Traian Băsescu a avut şi o întrevedere de 20 de minute cu Preşedintele viitoarei echipe a Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker . El i-a confirmat propunerea Bucureştiului pentru această echipă, anume actualul comisar european al agriculturii, Dacian Cioloş.

Iar  din cauza eşecului nominalizării unui Înalt Reprezentant, care este şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Juncker pleacă cu un handicap în alcătuirea echipei.

Liderii UE se reunesc din nou într-o sâmbată de la sfârsitul vacanţei, în 30 august şi se speră ca până atunci să se găsească candidaturi mai puţin controversate.
 

 
Corespondenta RFI Mihaela Ghergişan