Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mircea Geoană: România ar trebui să aibă o variantă de rezervă în privinţa comisarului european

Conflictul Băsescu-Ponta privind nominalizarea comisarului european reconfirmă imaginea României de ţară fracturată. O spune la RFI senatorul PSD, Mircea Geoană. El consideră pe de altă parte că Bucureştiul ar trebui să aibă şi o a doua propunere de comisar european, de ce nu, chiar o femeie.

Mircea Geoană crede că disputele dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta privind nominalizarea comisarului european "ajută la reconfirmarea unei imagini în Europa, pe care România a dat-o în ultimii ani, de ţară fracturată, de ţară în care orgoliile politice sunt mai importante decât mizele naţionale. Este pur şi simplu un joc pe care nu-l înţeleg".

Senatorul PSD consideră că nominalizarea comisarului european ţine de Guvern, nu de preşedinte: "Din punct de vedere strict politic şi din punct de vedere al cutumei, primul-ministru are dreptate, pentru că de fiecare dată, în fiecare ţară europeană, Guvernele sunt cele care fac nominalizarea, aici Victor Ponta are dreptate 100%. Eu nu pot decât să număr orele şi minutele până când vom avea un nou preşedinte".

Mircea Geoană spune că "pe de altă parte, Victor Ponta are de asemenea dreptate, în sensul că domnul Juncker (preşedintele ales al Comisiei Europene-n.r.) a cerut fiecărui stat, fiecărui Guvern, două nominalizări, nu una singură. Ceea ce înseamnă că ar trebui să fim pregătiţi cu o formulă de rezervă pentru un alt portofoliu şi pentru altă persoană".

Eventual, un candidat femeie? "De ce nu? Şi de ce nu, cu un candidat din partea social-democraţilor români?", se întreabă senatorul PSD.

Mircea Geoană, intervievat de Cosmin Ruscior, despre disputele privind comisarul european