Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scrutin prezidenţial în Zimbabwe: apune epoca Mugabe?

zimbabwe.jpg

Alegeri prezidenţiale în Zimbabwe

În Zimbabwe, locuitorii au fost chemaţi miercuri la urne, pentru un scrutin prezidenţial inedit, incert şi cu mari şanse să fie fraudat. Preşedintele în exerciţiu, Robert Mugabe, la putere de 33 de ani şi în vârstă de 89 de ani ar mai dori încă un mandat, al saptelea din lunga sa carieră. Opţiune ce-i este contestată de premierul şi adversarul său dintotdeauna, Morgan Tsvangirai, în vârstă de 61 de ani. În lipsa unor sondaje credibile, puţină lume se încumetă să avanseze pronosticuri, în timp ce fiecare dintre cei doi concurenţi face declaraţii şoc.

Morgan Tsvangirai a prezis că va câştiga cu siguranţă şi asta ”de o manieră destul de răsunătoare”. ”Zimbabwe se va putea mişca în sfârşit din nou”, a declarat cel care cu greu a colaborat în ultimii patru ani cu preşedintele-candidat, Robert Mugabe. Acesta din urmă a promis de partea sa ”alegeri juste” şi a spus că dacă va fi învins, se va retrage din viaţa politică.

O scenă politică pe care a marcat-o de mai bine de trei decenii. Robert Mugabe este la cârma acestei ţări africane de la independenţa Zimbabwe, obţinută în 1980. La începutul anilor 2000, statul african era ruinat de politica dusă de autocratul din fruntea lui. Milioane de locuitori au fost nevoiţi să emigreze, mai ales spre Africa de Sud, pentru a scăpa de o criză economică fără precedent, de şomaj, de o inflaţie galopantă şi de un regim considerat de mulţi drept dictatorial.

Precedentul scrutin din 2008 a fost marcat de o surpriză. Tsvangirai obţinuse atunci la primul tur, 47 de procente contra doar 43% pentru Mugabe. Partizanii acestuia, furioşi, ieşiseră atunci pe străzi, pentru a se răfui cu opozanţii lor. Ciocnirile au făcut atunci 200 de morţi şi l-au împins pe Tsvangirai să se retragă din cursă, lăsându-l pe bătrânul Mugabe să participe singur la turul doi. În 2009, însă, sub presiunea comunităţii internaţionale şi ca să pună capăt violenţelor care continuau şi riscau să se transforme în război civil, Tsvangirai a acceptat să coabiteze pe post de premier cu preşedintele şi rivalul său, pe care deci l-a regăsit şi de această dată în faţa sa la scrutinul suprem. Alţi trei candidaţi cu şanse cvasi nule s-au înscris în această cursă.

 

Suspiciuni de fraudă

 

Dacă alegerile prezidenţiale de acum nu au fost afectate de violenţe, cum era cazul în trecut, bănuieli de fraudă s-au făcut deja auzite, evident în favoarea preşedintelui în exerciţiu. Mugabe ar putea astfel profita de duble înscrieri pe listele electorale. Acestea nu au fost publicate decât în ajunul scrutinului, adică marţi, iar conţinutul lor nu a putut fi examinat de observatori independenţi. Precedenta versiune a acestor liste conţinea numeroase persoane decedate şi mulţi centenari, unii înscrişi având chiar 125 de ani... De această dată, se estimează că sunt înscrişi pe liste 6 milioane şi jumătate de alegători, dintr-o populaţie estimată la 13 milioane de oameni.

În paralel cu prezidenţialele erau organizate şi alegeri legislative şi municipale, lucru care a provocat uriaşe cozi în faţa diverselor secţii de votare, unele instalate în corturi, mai ales în zonele urbane, tradiţional nefavorabile lui Mugabe. Rezultatele primului tur al acestor alegeri nu vor fi cunoscute înainte de luni, iar un eventual tur doi va fi organizat pe 11 septembrie, dacă nici unul dintre cei doi candidaţi nu întruneşte cel putin 50% plus unu din voturi.