Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Israelul a lansat ofensiva terestră în Fâşia Gaza

index.jpg

Ofensiva terestra in Fasia Gaza

După 10 zile de lovituri aeriene, Israelul a lansat joi noapte ofensiva terestră în Fâşia Gaza. 7 palestinieni, dintre care un bebeluş în vârstă de cinci luni, au fost de tirurile lansate de tancurile israeliene la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, au anunţat serviciile de urgenţă locale.

Forţele de apărare israeliene (IDF) susţin că ofensiva este un răspuns la tirurile de rachete venite dinspre teritoriul controlat de Hamas. Biroul premierului Benjamin Netanyahu a justificat decizia într-un comunicat, prin "refuzul Hamas de a accepta planul egiptean de încetare a focului şi continuarea tirurilor de rachetă împotriva Israelului".

De alfel, Guvernul israelian a aprobat cererea armatei de mobilizare a 18.000 de rezervişti suplimentari, astfel numărul celor care pot fi chemaţi ajungând la 60.000 de rezervişti, anunta Agence France Presse.

Obiectivul No.1 - Tunelurile care permit accesul din Fâşia Gaza în Israel

Liderii israelieni spun că ofensiva terestră în Fâşia Gaza este una punctuală care vizează închiderea mai multe tuneluri săpate de Hamas pentru a permite evitarea unei blocade israeliene a teritoriului palestinian.

Ministrul israelian al economiei a declarat că ţinta numărul unu sunt tunelurile după ce joi dimineaţă armata israeliană a interceptat un atac al unui grup de 13 palestinieni care au ieşit dintr-un astfel tunel, pe teritoriu israelian şi au încercat să se infiltreze într-un kibbutz.

Un colonel israelian citat de New York Times spune că alte 4 tuneluri care permit accesul din Fâşia Gaza în Israel au fost descoperite în ultimele 18 luni.

De partea sa, Hamas a avertizat ca statul evreu va "plăti un preţ greu" pentru această nouă escaladă. "Începutul atacului israelian la sol împotriva Gaza este o etapă periculoasă, ale cărei consecinţe sunt incalculabile", a declarat purtătorul de cuvânt al Hamas în Gaza, Fawzi Barhoum într-un comunicat. "Israelul va plăti un preţ ridicat (...). Hamas este pregătit pentru confruntare", a adăugat el.

La rândul său preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas este îngrijorat că ofensiva israeliană va cauza "mai multă vărsare de sânge" şi va complica eforturile pentru încetarea conflictului în Fâşia Gaza.

Aproximativ 1.920 de palestinieni au fost raniti de la inceputul operatiunii de represalii israeliene in 8 iulie.