Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Greblă: Desecretizarea avizului CSAT privind CFR Marfă, un joc politicianist inutil

Preşedintele Traian Băsescu face un joc politic prin decizia de a publica avizul CSAT din februarie pentru privatizarea CFR Marfă. O spune la RFI senatorul PSD, Toni Greblă. Preşedintele şi premierul ar trebui să aibă o poziţie unitară în privinţa vânzării acestei companii, crede el.

Preşedinţia a publicat miercuri hotărârea CSAT din 5 februarie privind avizarea privatizării CFR Marfă. În document se afirmă că "modalitatea concretă şi procedura de privatizare se află în responsabilitatea Ministerului Transporturilor şi a Guvernului României".

În opinia lui Toni Greblă, "faptul că hotărârea CSAT-ului prin care a fost avizată procedura de privatizare a CFR Marfă a fost desecretizată şi dată publicităţii reprezintă un joc politicianist inutil, care nu poate avea nici un fel de consecinţe. Că ar fi scris, că n-ar fi scris în hotărârea CSAT-ului cui revine responsabilitatea modalităţii de privatizare e un lucru absolut inutil, pentru că a fi scris sau a nu fi scris, responsabilitatea tot ministerului (Transporturilor), comisiei de privatizare şi Guvernului, în general, ca responsabilitate politică îi revin asemenea responsabilităţi".

Senatorul PSD spune că "responsabilitate are şi CSAT-ul, pentru că a avizat faptul că CFR Marfă trebuie privatizat, că atunci existau nişte principii după care CFR Marfă urma să fie privatizat. Iar la acea dată, CSAT-ul şi preşedintele Traian Băsescu n-au avut nici un fel de obiecţie cu privire la modalitatea şi la oportunitatea privatizării în acest moment a CFR Marfă. Mai mult decât atât, privatizarea CFR Marfă a fost decisă de negociatorul-şef de atunci în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional, care era Traian Băsescu, astfel încât putem vorbi de responsabilitatea iniţială şi de responsabilitatea politică ce-i aparţin în întregime preşedintelui".

 

Ar trebui o "poziţie unitară" privind privatizarea CFR Marfă

 

Toni Greblă declară că "e un joc politic, pe care preşedintele l-a provocat şi e păcat, pentru că aici ar trebui să existe o poziţie unitară cu privire la privatizarea unui agent economic strategic al României, mă refer la CFR Marfă".

După părerea sa, "aşteptările au luat sfârşit oficial acum o bună perioadă de timp. Preşedintele Traian Băsescu este incapabil să colaboreze, să conlucreze cu cineva. El a produs dese conflicte, începând cu epoca în care era ministru şi membru al Cabinetului, a provocat două crize politice, dacă ne mai amintim, apoi a avut o stare conflictuală cu toată lumea în momentul în care a fost primar general al Capitalei, a învrăjbit ca preşedinte toate categoriile socio-profesionale, unele cu altele şi a sfârşit prin a se certa cu propriul partid, astfel încât vrem să avem o coabitare între un preşedinte care are astfel de comportament şi un prim-ministru aparţinând unei largi alianţe politice? După părerea mea, e imposibil şi până la sfârşitul mandatului tot cam aşa o să decurgă lucrurile, din păcate pentru România".

Toni Greblă, intervievat de Cosmin Ruscior, despre CFR Marfă la CSAT